Beginpagina


Welkom op de website van Erfgoedvereniging Dye van Best centrum voor de Bestse historie.   

(Dye van Best wordt uitgesproken als Die van Bèst)


  Foto's zoeken in Beeldbank Best

De foto's van de erfgoedvereniging Dye van Best zijn ondergebracht bij een eigen beeldbank. 

Het zoeken in verschillende collecties is nu eenvoudig. 

Klik hier om de foto's te zoeken. 

Bidprentjes in beeldbank

De bidprentjes van de erfgoedvereniging Dye van Best zijn nu ook ondergebracht bij een eigen beeldbank. 

Het zoeken in de collectie van ruim 8.000 bidprentjes is nu eenvoudig. 

Klik hier om de foto's te zoeken. 


Lezingen

Lezing uitgesteld

De lezingen gaan voorlopig niet door i.v.m. coronavirus. 

Filmpjes over Best

Hierbij een nieuwe rubriek toegevoegd aan de collectie over filmpjes en video's over Best van vroeger en nu. Deze staan op Youtube maar zijn hier overzichtelijk bij elkaar gebracht. Klik hier voor de filmpagina.Nieuws van derden

Historie van Buurtvereniging Aarle......lees meer

Nieuwsbrief BOEI
......lees meer

De Koerier van Brabants Heem juni 2020 nr 85......lees meer

Nieuws over Erfgoed Brabant......lees meer

De Erfgoedstem ......lees meer

Nieuwsbrief Meertens Instituut ......lees meer

Tijdschrift Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, 2018.....lees meer

Brabantcollectie.....lees meer

Meer info over historie van Best

Op de website van de Stichting Geschiedenis van Best is veel informatie te vinden over de historie van Best. De informatie is opgezet volgens de wiki methode, waardoor je via onderstreepte woorden weer door kunt klikken. Voor de website klik hier.Laatste nieuws

Informatie op houten panelen
De houten panelen die her en der in Best te zien zijn, vormen straks de basis voor informatiepanelen. Hierop komt informatie te staan over de betreffende omgeving en over wandel- en fietsroutes. Deze informatie-panelen komen op tien locaties in Best te staan. 

In de nabijheid van de informatieborden staat in veel gevallen ook een ‘poort’. De poorten symboliseren de toegang tot de mooie natuurgebieden. De informatieborden en poorten zijn gemaakt van populierenhout en staal. Het populierenhout is afkomstig van de bomen die langs de A2 stonden. 

Vanuit de historie is Best bij het brede publiek bekend vanwege de klompenindustrie. Het beoefenen van dit ambacht hangt nauw samen met de aanwezigheid van de vele populierenlanen in onze gemeente; de houtsoort waar men klompen van maakt. Nog steeds zijn de populierenlanen een sterk ruimtelijk kenmerk in bijvoorbeeld De Vleut en omgeving. Verwijzingen naar de klompenindustrie vindt men terug in de vorm van bijvoorbeeld klompenpaden en een museum. 
Een mooi contrast met het groene buitengebied van Best wordt gevormd door de stad/regio Eindhoven. Deze laat zich omschrijven als onder andere vernieuwend en innovatief. 

Het concept ambacht en innovatie bevat twee termen die zowel een contrast als een samenhang illustreren; alle innovatie vindt zijn oorsprong in ambacht. De twee termen worden vertaald in twee praktisch toepasbare materialen; namelijk (populieren)hout en staal, die beiden goed passen bij de sfeer van het buitengebied.


Uitgelicht

Immaterieel erfgoed
Een werkgroep Wil van den Bragt en Jan van de Vleuten is bezig om het immaterieel erfgoed in kaart te brengen en te beschrijven. De eerste onderwerpen zijn uitgezocht en zijn op onze site terug te vinden. Nieuw toegevoegd ´De avond van het Nederlandse lied´.

Wilt u hier meer over weten, klik dan hier

Filmpje Wat is immaterieel erfgoed.....klik hier