Anna te drieën


Gegevens 
Naam kunstwerk         : Anna te drieën 
Eigenaar                      : Antoniuskerk Best
Maker (kunstenaar)     : Jozef Duffhauss
Datum ontstaan  : 1959
Locatie                        : Antoniuskerk
Materiaal                    : Glas in lood

Beschrijving voorwerp/voorstelling:
Plaats: Vanaf altaar 4e raam boven links.
De afbeelding toont niet alleen Anna; ook haar dochter Maria en haar kleinzoon Jezus. De rode sluier valt rondom Anna’s gezicht. Haar linkerschouder, rechts op het raam, maakt een halve cirkel met de gebogen elleboog. Haar rechterarm is moederlijk beschermend gerond om de schouder van haar dochter.
De ene arm van Maria is gekromd om het lijfje van haar kind Jezus; de andere rondt zij om de rug en billetjes van hem. Ook haar neigend hoofd, de ogen gericht op haar kind, vormt een ronding. Maria draagt een smalle bruin- en goudkleurige sjaal, lijkend op een draagdoek. Haar nimbus is transparant weergegeven, zodat de rode japon van Anna niet aan het oog van de toeschouwer onttrokken wordt.
De neervallende plooien van Maria’s blauwe gewaad vormen een ronding tot op de vloer. Ronde vormen worden in de beeldtaal vaak vrouwelijk genoemd. Aan het vrouwelijke wordt de eigenschap van omarmende bescherming toegekend.
Van het kind Jezus is alleen zijn nimbus opvallend in kleur. Het is de nimbus van de verrezen Christus: door een kruis doorsneden.