Eucharistie


Gegevens 
Naam kunstwerk : Eucharistie
Eigenaar : Antoniuskerk Best
Maker (kunstenaar) : Pierre van Rossum
Datum ontstaan : 1950
Locatie : Antoniuskerk
Materiaal : Glas in lood

Beschrijving voorwerp/voorstelling:
Plaats: 5e  en 6e raam links.
In het licht van de ondergaande zon trekt op het raam links de kudde voort. Het schaap of lam dat zich neergevlijd heeft, moet opstaan en meegaan. Onweerswolken trekken zich samen, als vingerwijzing naar het volgende raam.
Schenking: Familie Van Rooy (kerkmeester), Batadorp.
Op het raam rechts voltrekt zich de oorsprong van de eucharistie. In de staande balk met dwarsbalk is het kruis te herkennen waaraan Jezus vastgespijkerd en gestorven is. Dit kruis is tevens gaffel met hefboom waar aan een van de uiteinden een ketting bevestigd is. De ketting verdwijnt in de bloedroodkleurige waterput. Prachtig weergegeven symbool voor de kruisdood die leven brengt.
In de voorstelling zijn meerdere voorwerpen te zien die symbolisch zijn. Om de kruisbalken groeien wijnranken met volle druiventrossen, symbool voor het bloed van Jezus. Links staat de kruik waarin de wijn uitgeschonken is tijdens het Laatste Avondmaal. Linksonder een waterkruik-met-bekken om de voeten voor de maaltijd te wassen. Ook zijn broden te herkennen die op de rand van de put liggen. De mensheid voor wiens zielenheil Jezus zijn leven heeft geofferd staat als een hert links naast het kruis; het hert, dat zich gaat laven aan de levensbron. Rechtsonder een schapenlam. Het zou symbool kunnen staan voor het Lam Gods, dus voor Jezus die zich als een lam geofferd heeft.
Midden onder in het raam zijn de initialen van de schenker aangebracht: VH, de familie Van Heijst, Den Haag.