Joseph en Petrus/trouw


Gegevens 
Naam kunstwerk : Joseph en Petrus/trouw
Eigenaar                   : Antoniuskerk Best
Maker (kunstenaar) : Jozef Duffhauss
Datum ontstaan        :1960
Locatie                    : Antoniuskerk
Materiaal Materiaal  : Glas in lood

Beschrijving voorwerp/voorstelling:
Plaats: Vanaf altaar 1e raam boven rechts 
Bescheiden staat Jozef een pas achter Petrus. Waarschijnlijk is voor Jozef en Petrus gekozen, omdat Petrus de eerste priester, zelfs paus, is en Jozef de patroonheilige van de ontwerper Jozef (Joseph in het latijn) Duffhauss.
Jozef draagt roodkleurige kledij; hij is blootsvoets. Zijn bleke gezicht is omlijst door donker, halflang haar en heeft een volle baard met snor. Zijn rechterhand heeft hij geopend geheven en richt deze op een beschermende manier naar de kelk-met-kruis in Petrus handen. Zijn ogen zijn eveneens hierop gericht.
In de beeldtaal is Petrus in het algemeen te herkennen als een ietwat oudere man met kale schedel en een haarkrans. Ook baard met snor ontbreken nooit.
Onder zijn roodgele mantel draagt hij hier een gele, knielange tuniek waardoor zijn blote voeten en onderbenen zichtbaar zijn. Zijn blik is gericht op de kelk, met kruis op het deksel, in zijn handen. Zijn linkerhand omvat de kelk en de andere heeft hij als ondersteuning tegen de linker gelegd. De ernstige blik in zijn ogen is neerwaarts gericht op het voorwerp in zijn handen. De Mariablauwe nimbus rond zijn hoofd geeft zijn naam weer: H. PETRUS.
De beide heiligen krijgen de eigenschap TROUW toebedeeld, in het raam te lezen onder hun voeten.