Verloving Jozef en Maria


Gegevens 
Naam kunstwerk : Verloving Jozef en Maria
Eigenaar : Antoniuskerk Best
Maker (kunstenaar) : Pierre van Rossum
Datum ontstaan : 1950
Locatie : Antoniuskerk
Materiaal : Glas in lood

Beschrijving voorwerp/voorstelling:
Een jonge vrouw op weg, Maria, haar verloofde tegemoet. Haar houding straalt beweging uit: ze heeft zojuist haar, geschoeide, linkervoet voorwaarts gezet en zet de rechter af om deze voor de andere te zetten. Haar rechterarm zwaait mee. Met haar linkerhand houdt zij haar hoofdsluier vast om te voorkomen dat deze in de vaart losschiet. De aanstaande bruid Maria kijkt nieuwsgierig, verwachtingsvol, met de ogen wijd open.
Het tafereel speelt zich af in een achtergrond van rood- roze fragmenten welke afgewisseld worden door groene en blauwe.
Onder de hak van Maria’s rechterschoen is van boven naar beneden lezend de naam Toos te zien, vermoedelijk de naam van een schenkster.
Jozef
Hier staat een bebaarde volwassen man en met lange haarlokken, Jozef. Hij steekt zijn beide handen uit naar de hem tegemoetkomende Maria, zijn verloofde. Hij heeft een serieuze blik in de ogen, onder de indruk van de ontmoeting. Hij is blootsvoets. Jozef staat tegen een rood-roze achtergrond waarin niet alleen enkele groene, maar voornamelijk blauwe toetsen zijn aangebracht.
Rechtsonder in het raam is de naam KEES verwerkt, vermoedelijk de naam van een schenker.