Ziekenzalving


Gegevens 
Naam kunstwerk        : Ziekenzalving 
Eigenaar                   : Antoniuskerk Best
Maker (kunstenaar)   : Pierre van Rossum
Datum ontstaan         : 1950
Locatie                     : Antoniuskerk
Materiaal                  : glas in lood

Beschrijving voorwerp/voorstelling:
2e en 3e raam van voren rechts.
Onder beschutting van de brede bladeren van de palmboom liggen enkele schapen. Ze zien er slaperig, loom uit. Zo zal het bedoeld zijn door de glaskunste - naar, dieren die ziek zijn en wachten op hulp. De ronding van de liggende schapen in het onderste deel van het raam is een spiegeling van de ronding van de overhuivende palmbladeren bovenin. De lichtheid van de voorstelling stemt niet droevig, maar hoopvol.
Dit raam is geschonken door N.V. BATA fabrieken, zoals de letters in het raam rechtsonder aangeven.
Op het raam rechts gutsen brede waterstromen hoog op uit een bron die omgeven is door groene takken van de olijfboom. Op de achtergrond staat een uitbottende jonge palmboom. Er komt een witte duif aangevlogen, symbool van de Heilige Geest. Linksonder staat op de grond een rode kruik met goudgeel oor. Op de kruik staat de letter O. Volgens de traditie zouden er de letters OI moeten staan. Dit zijn de beginletters van ‘oleum infirmorum’ (ziekenolie). Deze olie is anders van samenstelling dan die van het doopsel, het vormsel en de priesterwijding.
De olie die bij die gelegenheden wordt gebruikt, heet chrisma en bestaat uit een mengsel van olijfolie en balsem, afkomstig van aroma van boom of plant. Deze olie geeft versterking en lenigt pijn en ziekte.
In het raam de letters PAR; schenking door de parochianen.