Beginpagina‎ > ‎Nieuws en agenda‎ > ‎

NieuwsLezing 11 december 2018 over Volksverhalen uit Noord-Brabant

Geplaatst 1 dec. 2018 10:11 door Ton van Erp   [ 1 dec. 2018 10:12 bijgewerkt ]

Een lezing over ‘Volksverhalen uit NoordBrabant’ zal worden verzorgt door Maria van Deutekom.
Als docent Nederlands en Theater houdt Maria van Deutekom van verhalen in allerlei soorten en maten. Volksverhalen vormen een aparte categorie die lang een ondergeschoven kind je is geweest in de ‘literatuur’. Voor de lezers van het tijdschrift ‘Van den Herd’ van Heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’ schreef zij enkele artikelen over Volksverhalen uit Noord Brabant. Verder schrijft Maria ook zelf verhalen, zoals de bundel ‘Vacare’ die in 2017 uitkwam en ze treedt ook op als verteller.

In de lezing komt allereerst de vraag aan de orde wat we onder een volksverhaal verstaan. Er bestaan heel veel volksverhalen en die zijn onder te verdelen in verschillende soorten verhalen. Zo is de indeling van de bekende verhalenverzamelaars Jacques Sinninghe in aard-, water-, lucht- en vuurgeesten opvallend. Ook in de boeken van Willem de Blecourt over Volksverhalen in Brabant is veel interessante informatie te vinden. Als laatste staan we uitgebreid stil bij volksverhalen die hier in de regio spelen zoals de alom bekende verhalen over de kaboutermannetjes maar ook minder bekende als het spannende verhaal van ‘de gloeiige’ en het wonderlijke verhaal van het witte paard. 

Boekpresentatie De Toponymie van Best

Geplaatst 11 nov. 2018 00:23 door Ton van Erp   [ 11 nov. 2018 00:24 bijgewerkt ]

Op 23 november wordt het boek ‘De Toponymie van Best, met de geschiedenis van het grondbezit en impressies van de herdgangen uit de jaren ’50-60’, gepresenteerd in het Zalencentrum Prinsenhof van Best.

13.30 uur Ontvangst met koffie.
14.00 uur Welkom door Paul Gondrie, voorzitter van de Stichting deKapellekes.
14.05 uur Auteurs Paul Maas en Daniel Vangheluwe geven een inleiding.
14.45 uur Dr. Vic. Mennen: de toponymie als talige hulpwetenschap bij de studie van de landschapsgeschiedenis en het historisch onderzoek.
15.30 uur Prof. Dr. Frans Theuws: met de rol van de toponymie bij archeologisch onderzoek.
16.15 uur Uitreiking van het eerste exemplaar aan de Hans Ubachs, burgemeester van.
16.30 uur Borrel.

Hierbij wordt u van harte uitgenodigd bij de presentatie van het boek door Stichting deKapellekes, Erfgoedvereniging Dye van Best en de gemeente Best. 

Na afloop van de presentatie kan het boek wordt gekocht voor € 37,50.

Lezing 13 november 2018 over De Brabantse heksen processen

Geplaatst 20 okt. 2018 08:50 door Ton van Erp   [ 20 okt. 2018 08:50 bijgewerkt ]

De lezing over De Brabantse heksen processen zal worden verzorgt door Aad Engelfriet. Pas in de tijd van de Renaissance, vanaf de 16e  eeuw en dus niet in de Middeleeuwen, zoals vaak wordt gedacht, zouden de heksenvervolgingen hun trieste hoogtepunt bereiken. Hekserij werd beschouwd als een sekte,
vrouwen die de duivel aanbaden en seks met hem hadden tijdens zogenaamde heksensabbats. Tot 1700 zijn ca. 40.000 tot 100.000 mensen wegens hekserij aangeklaagd! Hoe kon dat gebeuren, wat was de rol van de kerk, waar kwam het denken over heksen vandaan?

Het feminisme zou mogelijk niet zijn ontstaan zonder de heksenvervolgingen, en zou ook gebaseerd zijn op Lilith, de vrouwelijke Lucifer. Beruchte boeken als de Heksenhamer zouden heel lang worden gebruikt als onderzoeksmethode. In onze regio begon het rond 1595, in Heeze en Leende. In één week werden 16 vrouwen gewurgd en verbrand op de Strabrechtse Heide bij de nog steeds bestaande Galgenberg of Hoenderboom. Erna werden 2 echtparen
uit Asten aangeklaagd. Ook vrouwen uit Someren, Asten, Cranendonck, Lierop, Helmond en Geldrop werden beschuldigd. Brein achter deze vervolgingen waren Erasmus van Grevenbroek, Heer van Mierlo en Lierop en Bernard van Merode, Heer van Asten, in Asten is een straat naar hem vernoemd! Zijn slachtoffer
Anna Ceelen heeft pas sinds kort een eigen museum...

Ook de dienstmeid van de Geldropse pastoor werd opgepakt.Deze pastoor van Geldrop, Adam Weijns, beklaagde zich bij Bisschop Ghisbertus Masius van 's-Hertogenbosch. De Bossche schepenen voorkwamen uiteindelijk meerdere doodvonnissen. De definitieve vonnissen werden voorgelegd aan een hogere rechtbank te Cuyck. Ook werd een klacht ingediend bij de Raad van Brabant in Brussel. Ook aandacht voor het echte verhaal van Anneke Tanneke Toverheks uit het Vlaamse Tielt..... Ooit belde een journalist met de vraag, heeft u misschien een leuk verhaal over heksen, na een paar dingen genoemd te hebben, werd het helemaal stil.

Waar komen trouwens allerlei "bijgeloven" vandaan, bijv. het getal 13, in China het getal 4, zwarte katten, Haloween etc. Onze beeldvorming over heksen werd sterk beïnvloed door Walt Disney en de Gebroeders Grimm die oude volksverhalen opdiepten en evt. aanpasten tot "onze" sprookjes. Ook nu nog zijn er mensen die zich Wicca's noemen en o.m. teruggrijpen naar bijv. Druïden en Barden. 

Aad Engelfriet, Rotterdammer (1950), woonachtig in Z.O. Brabant, maakte zijn 1e geschiedeniswerkstuk als kleuter, een tekening met als titel Brandend Hongarije (1956). Sindsdien is deze fascinatie voor geschiedenis nooit meer weggegaan. Op 5-12-1998 kreeg Aad een website cadeau en is nu webmaster van deze grootste Nederlandstalige geschiedenis website met per maand 200.000 unieke bezoekers. Aad is ook een fervent reiziger. Na een van zijn China reizen werd ook het IVOR reisleider certificaat behaald.
De combinatie historisch publicist/reisleider bracht Aad Engelfriet ook in contact met musea, archieven, uitgeverijen, opleidingsinstituten, touroperators en gerenommeerde dagtochten bureau's. Aad Engelfriet is een erkend specialist v.w.b. de Nederlandse geschiedenis en de koloniën. Ook de Europese geschiedenis (Groot-Brittannië, Duitsland, België etc) kent voor Aad Engelfriet niet veel geheimen. Studies van Aad Engelfriet over bijv. Atjeh, Schotland, Rotterdam worden door velen gebruikt als referentiemateriaal. 

Open Monumentendag 2018

Geplaatst 2 sep. 2018 11:31 door Ton van Erp   [ 2 sep. 2018 11:47 bijgewerkt ]

Open Monumentendag op 8 en 9 september 2018

De Open Monumentendagen staan dit jaar in het teken van In Europa. De afgelopen maanden is door het Platvorm Open Monumentendagen hard gewerkt om een mooi programma te maken.
Vanaf 8 september is de hele maand een tentoonstelling te zien met als titel: Van klomp naar schoen”. Centraal in deze tentoonstelling staat het Bata-concern en voormalige klompenindustrie van Best. Tijdens deze tentoonstelling is de grootste schoen te zien van de wereld met maat 70.
Voor de kinderen ligt er op 8 en 9 september in Cultuurspoor informatie klaar voor een speurtocht door Best en voor de andere ligt een fietsroute klaar. 4 bijzondere monumenten en de Vleutsche Hoeve met het klompenmuseum zijn die dagen open.

Voor meer informatie, klik hier.

Voorzitter Harrie van Vroenhoven Lid in de Orde van Oranje Nassau

Geplaatst 3 mei 2018 11:49 door Ton van Erp   [ 3 mei 2018 11:49 bijgewerkt ]

Harrie is vanaf zijn voorzitterschap in 2007 een grote initiator geweest van vele nieuwe activiteiten voor het behoud van het culturele erfgoed in de gemeente Best. Hij wist dit ook goed te communiceren naar de gemeente Best maar ook naar inwoners van Best. Er kwamen nieuwe werkgroepen zoals digitaliseren van kadastrale kaarten, monumenten, archeologie, educatie, website, kunst als werkgroep, immaterieel erfgoed en werd vertegenwoordiger bij de  vergaderingen van de Monumentencommissie.
Op zijn initiatief kwam het bankje voor de honderdjarige, diverse toponiemen banken  en was hij vanaf het begin betrokken bij de restauratie, educatie en boekpublicatie (“t Goet te Arle) van de oudste boerderij van Nederland, De Aarle Hoeve. Ook heeft hij voor de erfgoedvereniging enkele boekjes geschreven.
Hij geeft veel aandacht voor het behoud van het natuurhistorisch landschap waaronder het wederopbouwgebied De Scheeke, voor de Paljaert en de Mortelen.
Harrie was oprichter van het a-politiek  groepje onder de naam: “Betrokken Bestenaren” en heeft grote inbreng gehad bij de herinrichtingen van het centrumplan.
In zijn actieve periode bij het verzekeringswezen vervulde hij verschillende bestuursfunctie en ook hier was hij hier een inspirator van vele nieuwe projecten. Zijn hier opgebouwde kennis over marketing- en profileringactiviteiten komen hem nu goed van pas.    

Ook felicitaties gaan uit naar twee leden van onze Erfgoedvereniging, de heren Jan van de Meulengraaf en Albert van Loosdregt. Zij hebben eveneens een Koninklijke onderscheiding gekregen voor het vele vrijwilligers werk dat zij binnen onze gemeente hebben gedaan.       

Lezing 8 mei 2018 over Vierges Romanes en Zwarte Madonna’s

Geplaatst 14 apr. 2018 03:09 door Ton van Erp   [ 15 mei 2018 10:40 bijgewerkt ]

De lezing over Vierges Romanes en Zwarte Madonna’s zal door Ton Spamer worden verzorgd.
Een zwerftocht door Middeleeuws Frankrijk langs de routes Santiago de Compostella. Kort na het jaar 1000 duiken ze op: beelden van Maria, zitten op een troon en met een kind op schoot. Ze komen het eerst voor in centraal en Zuidelijk Frankrijk en dat blijft ook het voornaamste verspreidingsgebied. Opeenhopingen treffen we aan in de Auvergne rond ClermondFerrand en in de oostelijke Pyrenëen en noordelijk Spanje. Het zijn merkwaardige beelden. Ze zijn blank of zwart, zelden negroïde. Het kind ziet er volwassen uit en Maria heeft vaak onnatuurlijk grote handen. Het ene beeld is van hout, het andere van brons of afgewerkt met verguld zilver of email. De kleding is soms vorstelijk en sereen, soms ronduit armoedig of bizar van kleur. 

Maar al die Madonna’s zijn persoonlijkheden en wijken duidelijk af van de zielloze Mariabeelden die vanaf het midden van de 19de eeuw populair zijn geworden. Ze kijken streng of juist liefelijk, een
enkele ronduit boosaardig en een andere schuchter of ingetogen.Ze komen voor in kathedralen en in aandoenlijk romaanse dorpskerkjes en die blijken nogal eens te liggen aan de grote en kleine pelgrimswegen naar Santiago de Compostella. Alhoewel de pelgrimage daarheen al vanaf de Karel de Grote bekend is vindt de grote opbloei ook in de 11de eeuw plaats, gelijk met de komst
van de Vierges Romanes. Voor wie de pelgrimage al eens heeft gemaakt wellicht een hernieuwde kennismaking.

Ton Spamer studeerde geschiedenis in Utrecht en doceerde dit vak aan het Peelland-College te Deurne. Hij geeft lezingen over geschiedenis en kunst en publiceerde o.a. over
Deurne in de Brons- en Ijzertijd Ton is oprichter van “Durninum” fonds voor ltuur historische publicaties over Deurne. 

Lezing 10 april 2018 over Philips Best

Geplaatst 28 mrt. 2018 10:00 door Ton van Erp   [ 28 mrt. 2018 10:01 bijgewerkt ]

De lezing door Bert Tip over Philips Best: van verborgen parel tot kroonjuweel, handelt niet alleen over de interessante en verrassende geschiedenis van Philips in Best. Hij neemt u ook mee op de 127- jarige reis die Philips heeft afgelegd van gloeilampenfabrikant in het zuiden des lands via een omvangrijk industrieel conglomeraat tot uiteindelijk een steeds  digitaler bedrijf, dat zich heeft toegelegd op innovatieve healthcare technologie. Een nieuwe koers waar de campus in Best als grootste Philips -locatie ter wereld een belangrijke rol in speelt. 
Een breed scala aan onderwerpen zal de revue passeren, variërend van historische –en voor sommigen onbekende- feiten en luchtige anekdotes tot verrassende weetjes en onverwachte verbanden. Er zal ook ruimschoots  gelegenheid  zijn om vragen te beantwoorden.

Bert Tip is sinds 1986 in dienst van Philips en was werkzaam in diverse onderdelen waarvan nu 7 jaar als manager in Best. In 2017 is zijn rijk geïllustreerde boek ”Philips Best: van verborgen parel tot kroonjuweel” verschenen over de totstandkoming van Philips in Best met vele interviews van medewerkers van Philips.

Uitreiking Heemschild 2017

Geplaatst 19 mrt. 2018 11:54 door Ton van Erp   [ 19 mrt. 2018 11:55 bijgewerkt ]

Het bestuur van de Heemkundekring heeft op 13 maart 2018 het Heemschild uitgereikt tijdens de jaarvergadering. Het Heemschild is een waardering van een lid of werkgroep voor gedane activiteiten binnen onze vereniging. Dit jaar was het bestuur er snel uit.

Onze kring is jaarlijks betrokken bij meerdere activiteiten wat ook vraagt om extra mensen. Het is dan altijd prettig dat je terug kunt vallen op vaste personen. Ik denk hierbij onder andere aan de sociale markt waar wij altijd met een kraam en vrijwilligers aanwezig zijn. Als wij Wim vroegen om enkele uren de kraam mede bezetten dan was hij aanwezig. Deze persoon, die 18 jaar lid is, was tot kort jarenlang in de kelder actief voor het vastleggen en ordenen van boeken in onze bibliotheek. Ook was Wim betrokken samen met Theo van Heesch en Frans Donders bij het organiseren van vele excursiereizen. Hij was ruim 15 jaar bestuurslid in de functie van 2e secretaris en heeft bij zijn afscheid het zilveren draaginsigne gekregen van Brabants Heem.

De laatste tijd laat zijn gezondheid hem een beetje in de steek en heeft hij de activiteiten binnen onze kring moeten staken. Voor het bestuur een mooie gelegenheid om Wim Verschuuren te verrassen met de toekenning en uitreiking van het Heemschild met de daarbij horende oorkonde.

 

Wim, namens het bestuur en leden bedankt voor het vele werk wat jij voor onze kring hebt gedaan. 

Lezing 20 februari 2018 over Landgoed Velder en Heerenbeek

Geplaatst 17 jan. 2018 11:14 door Ton van Erp

Deze lezing wordt verzorgd door Ger van de Oetelaar. Landgoed Velder is een landgoed nabij Liempde (gemeente Boxtel). Het landgoed is gelegen ten westen van de snelweg A2 en de spoorlijn Boxtel-Eindhoven. Het landgoed is door middel van reeëntunnels onder de spoorlijn en wildviaduct “Het Groene Woud “met andere bossen verbonden. Door middel van natuurontwikkeling wordt het aan het natuurgebied de Kampina verbonden.  Landgoed Velder wordt gekenmerkt door relatief  natte bossen. Het landgoed is in bezit van de familie Van Boeckel van Rumpt-van Heyst en bedraagt ongeveer 160 ha. 
 
Landgoed Heerenbeek Een landgoed met park/tuin, eiken, beuken-en populierenlanen, loof-en naaldbossen en landbouwgronden in Oirschot. Op het landgoed staan verschillende monumentale gebouwen, waaronder een kasteelachtig herenhuis (1864) met aanbouwen (1905), een woonhuis met koetshuis (ca. 1864), een Vlaamse schuur, thans omgebouwd tot boerderijen (17e en 19e eeuw) en een bakhuis met stal (19e eeuw). Rond het herenhuis restanten van een tuin in Engelse Landschapsstijl, waaronder een vijverpartij, enkele gazons en sierbomen (waaronder vleugelnoot, Hollandse linde, iep en oerascipres).Ten oosten van het huis is een onregelmatig sterrenbos uit de periode 1930-1940. Aan de Oude Grintweg bevindt zich een familie begraafplaats ( De Girard de Mielet van Coehoorn) van omstreeks 1865. Het gebied kent een samenhang met het landgoed Veldersbosch en met het gebied met kleinschalige oude ontginningen in de Mortelen. Ger van den Oetelaar  zal ingaan op de geschiedenis en de huidige situatie van de twee prachtige middeleeuwse landgoederen. De ‘Heren van Boxtel en de ‘Norbertijner Abdij  van ’t Park’ waren de middeleeuwse eigenaren van  ‘Landgoed Velder’ respectievelijk Heerenbeek. Landgoed Velder  diende ter verhoging van de status van de ‘Heren van Boxtel’en werd voor de jacht gebruikt. Landgoed Velder bekend van o.a. de ‘Liempdse werktuigdagen ’van 1946 tot 1996. De trein stopte er  op die dagen zelfs, is thans eigendom  van de familie van Frans van Boeckel. Nu worden er andere evenementen gehouden zoals CIRCO CIRCOLO. Landgoed Heerenbeek werd gebruikt voor de landbouw en de invloed van de Norbertijnen is nu nog te zien in bijvoorbeeld de Vlaamse schuur uit 1628. Veel interessante onderwerpen komen uitgebreid aan bod, zoals de unieke grenswallen, die van zeer hoge landschappelijke waarden zijn, de sterrenbosstructuur op Velder, de geschiedenis van het eigendom van de landgoederen, de bijzondere ligging op de grens van de drie Meierijse kwartieren ( Kempenland, Peelland & Kwartier van Oisterwijk) en de monumentale panden die op het gebied van Velder en Heerenbeek te vinden zijn. 

Ger van den Oetelaar  is lange tijd wethouder van Boxtel geweest. Hij was tot medio 2016 voorzitter van Stichting De Brabantse Boerderij. Verder is hij betrokken bij verschillende projecten van Stichting De Brabantse Boerderij en werkt hij voor stichting ARK in Nijmegen die zich bezig houdt met projecten natuurontwikkeling. Hij schrijft boeken en is voorzitter van het bestuur van Stichting Schaapskooi in Schijndel. We kennen Ger van den Oetelaar ook van Brabants Landschap, Stichting Nationaal  Landschapspark Het Groene Woud en het door hem ontwikkelde Streekfonds en Brabantse Bronnen. Hij heeft in 2015 boek geschreven over landgoed Velder en landgoed Heerenbeek. 
 

Tussen Aarleseweg en Broekstraat

Geplaatst 17 jan. 2018 10:55 door Ton van Erp   [ 17 jan. 2018 11:05 bijgewerkt ]

In het gebied Best-Aarle, tussen de Aarleseweg, Broekstraat en Kapelweg, ontwikkelt de gemeente Best een woongebied. Om te voorkomen dat de archeologische resten tijdens de bouw van het woongebied verdwijnen, hebben archeologen van Archol in samenwerking met Diachron hier in  2009 – 2012 een archeologische opgraving uitgevoerd. In totaal is maar liefst 60 hectare landbouwgrond opgegraven, waarbij veel kennis over het verleden van Aarle is vergaard. Naast de resten van bewoning uit de late prehistorie en Romeinse tijd zijn enkele middeleeuwse boerenerven aangetroffen, waarvan de ontwikkeling tot in de twintigste eeuw kon worden gereconstrueerd.

Van de opgravingresultaten is uitvoerig verslag gedaan in het Archol-rapport 280: 
"Tussen Aarleseweg en Broekstraat. Archeologisch onderzoek van een historisch cultuurlandschap in Aarle, gemeente Best". Het rapport openbaart een bewoningsgeschiedenis van meer dan 3000 jaar en is daarmee een enorme verrijking van de kennis over het verleden van Best. De grondige analyse van de sporen en vondsten en de wisselwerking tussen de verschillende disciplines (archeologie, botanie, fysische geografie, historische geografie, toponymie en micromorfologie) hebben bovendien een bijzonder bruikbaar document opgeleverd, dat nog vele jaren als leidraad kan dienen voor toekomstig onderzoek in de regio. 

Op maandag 8 januari kregen Ingrid van Beek, directeur Cultuurspoor/bibliotheek en Harrie van Vroenhoven, voorzitter Heemkundekring “Dye van Best” een exemplaar van het rapport (628 bladzijden) uit handen van wethouder Marc van Schuppen.
Heeft u belangstelling voor het rapport? U kan het lenen bij de bibliotheek en onze leden bij de Heemkundekring “Dye van Best”. Het rapport is ook gratis te downloaden via: http://www.archol.nl/pdf/ of https://www.gemeentebest.nl/nieuwbouwproject-aarle.foto's Michiel Wasmus Photography

1-10 of 28