Beginpagina‎ > ‎Nieuws en agenda‎ > ‎

NieuwsDe geschiedenis van de praktijk en huisartsenzorg in Best

Geplaatst 1 feb. 2019 06:38 door Ton van Erp   [ 1 feb. 2019 06:38 bijgewerkt ]

Lezing op 12 februari 2019 over Het cultuurhistorisch landschap en zijn geschiedenis

Geplaatst 17 jan. 2019 11:25 door Ton van Erp   [ 17 jan. 2019 11:25 bijgewerkt ]

De lezing is in samenwerking met IVN Best door Jan Timmers over Het cultuurhistorisch landschap en zijn geschiedenis
Mensen hebben in de loop van de geschiedenis ingegrepen in het landschap en het steeds meer naar hun hand gezet. Er kwamen wegen en paden, er verschenen nederzettingen, land werd ontgonnen, er werden sloten gegraven en in de beekdalen werden hooilanden in gebruik genomen.

Allerlei ‘kunstwerken’ verschenen zoals voorden en bruggen, omheiningen, houtwallen en slagbomen. Door het ingrijpen van mensen
ontstond in de loop der eeuwen ons cultuurlandschap. Vooral de agrarische bedrijfsvoering bepaalde de inrichting van het
cultuurlandschap en dat geldt tot op de dag van vandaag. Veel van die landschapselementen uit het verleden zijn nog aanwezig. Waar vinden we die dan en welke sporen hebben verdwenen elementen achtergelaten?

Tijdens de lezing zal Jan Timmers ingaan op allerlei elementen van het cultuurlandschap en het ontstaan ervan. Onder meer oude akkers, dorpen en gehuchten, wegen en paden, grenzen in het landschap en de inrichting van beekdalen zullen de revue passeren.
Jan Timmers is al vele jaren actief bezig met onderzoek op het gebied van cultuurhistorie en lokale geschiedenis. Vaak heeft dat betrekking op zijn woonplaats Gemert, maar ook op de wijde omgeving. Dat begon met archeologie en genealogie, maar dat breide al snel uit tot alles wat te maken heeft met de geschiedenis in en van het landschap: geologie, historische geografie, ontstaan van dorpen en de ontwikkeling van de boerderij.

Daarnaast hebben de middeleeuwen zijn speciale belangstelling. Van veel bronnenmateriaal over Gemert heeft Jan transcripties gemaakt en samen met transcripties van anderen verzameld op de website van Heemkundekringgemert.nl Ze zijn te vinden onder de rubriek “bronnen” op die website.
De afgelopen jaren adviseerde Jan gemeenten en waterschappen over het terugbrengen van historische landschapselementen en de manier waarop de geschiedenis van het landschap zichtbaar kan worden gemaakt.

Jan verzorgt regelmatig lezingen, vooral voor heemkundekringen, over deze onderwerpen. Het kan gaan over boerderijen, de Peelrandbreuk met zijn wijst verschijnselen, oude akkers en hun ontstaan of wat algemener over elementen van ons historisch cultuurlandschap. 

Lezing 8 januari 2019 over Pastoors in Noord-Brabant

Geplaatst 26 dec. 2018 01:55 door Ton van Erp   [ 26 dec. 2018 01:55 bijgewerkt ]

De lezing door Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld gaat over Van hoog en paars tot laag en grauw. De pastoors in Noord-Brabant, 1400-1570.

Over de pastoors in de vijftiende en zestiende eeuw lijken zowel toenmalige humanisten en hervormers als hedendaagse historici het eens te zijn: zij waren onontwikkeld en incompetent. Ze zouden op een ‘laag zedelijk peil’ hebben gestaan omdat ze vaak samen?leefden met een vrouw, en lieten zich in hun parochies vervangen door ongeschikte ‘huurlingen’. Dit eenzijdige beeld verdient echter nuancering. 
De spreker onderzocht tijdens zijn promotie-onderzoek (1988-1992) ruim drieduizend pastoors die tussen 1400 en 1570 werkzaam zijn geweest in de dekenaten Hilvarenbeek, Cuijk en Woensel, ongeveer overeenkomend met het huidige Noord-Brabant. Van deze pastoors werden gegevens verzameld over bepaalde aspecten van hun leven en werken, te weten de sociale afkomst, de scholing, het carrièreverloop, de taakuitoefening en de levenswandel (vooral het onderhouden van de celibaatsplicht).

Vier pastoors
In het eerste deel van de lezing zal de spreker – aan de hand van het leven en de carrière van vier pastoors – ingaan op de belangrijkste conclusies van zijn onderzoek en een algemeen, wat meer genuanceerd beeld schetsen van de geestelijkheid op het breukvlak van Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. Daarna zal hij ingaan op de kerkelijke situatie en de pastoors in Best en de moederparochie Oirschot.

Prof. dr. Arnoud-Jan Bijsterveld (Waalre 1962) studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1993 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Sinds 1999 is hij bijzonder hoogleraar Cultuur in Brabant aan Tilburg University. 

Lezing 11 december 2018 over Volksverhalen uit Noord-Brabant

Geplaatst 1 dec. 2018 10:11 door Ton van Erp   [ 1 dec. 2018 10:12 bijgewerkt ]

Een lezing over ‘Volksverhalen uit NoordBrabant’ zal worden verzorgt door Maria van Deutekom.
Als docent Nederlands en Theater houdt Maria van Deutekom van verhalen in allerlei soorten en maten. Volksverhalen vormen een aparte categorie die lang een ondergeschoven kind je is geweest in de ‘literatuur’. Voor de lezers van het tijdschrift ‘Van den Herd’ van Heemkundekring ‘De Heerlijkheid Oirschot’ schreef zij enkele artikelen over Volksverhalen uit Noord Brabant. Verder schrijft Maria ook zelf verhalen, zoals de bundel ‘Vacare’ die in 2017 uitkwam en ze treedt ook op als verteller.

In de lezing komt allereerst de vraag aan de orde wat we onder een volksverhaal verstaan. Er bestaan heel veel volksverhalen en die zijn onder te verdelen in verschillende soorten verhalen. Zo is de indeling van de bekende verhalenverzamelaars Jacques Sinninghe in aard-, water-, lucht- en vuurgeesten opvallend. Ook in de boeken van Willem de Blecourt over Volksverhalen in Brabant is veel interessante informatie te vinden. Als laatste staan we uitgebreid stil bij volksverhalen die hier in de regio spelen zoals de alom bekende verhalen over de kaboutermannetjes maar ook minder bekende als het spannende verhaal van ‘de gloeiige’ en het wonderlijke verhaal van het witte paard. 

Boekpresentatie De Toponymie van Best

Geplaatst 11 nov. 2018 00:23 door Ton van Erp   [ 11 nov. 2018 00:24 bijgewerkt ]

Op 23 november wordt het boek ‘De Toponymie van Best, met de geschiedenis van het grondbezit en impressies van de herdgangen uit de jaren ’50-60’, gepresenteerd in het Zalencentrum Prinsenhof van Best.

13.30 uur Ontvangst met koffie.
14.00 uur Welkom door Paul Gondrie, voorzitter van de Stichting deKapellekes.
14.05 uur Auteurs Paul Maas en Daniel Vangheluwe geven een inleiding.
14.45 uur Dr. Vic. Mennen: de toponymie als talige hulpwetenschap bij de studie van de landschapsgeschiedenis en het historisch onderzoek.
15.30 uur Prof. Dr. Frans Theuws: met de rol van de toponymie bij archeologisch onderzoek.
16.15 uur Uitreiking van het eerste exemplaar aan de Hans Ubachs, burgemeester van.
16.30 uur Borrel.

Hierbij wordt u van harte uitgenodigd bij de presentatie van het boek door Stichting deKapellekes, Erfgoedvereniging Dye van Best en de gemeente Best. 

Na afloop van de presentatie kan het boek wordt gekocht voor € 37,50.

Lezing 13 november 2018 over De Brabantse heksen processen

Geplaatst 20 okt. 2018 08:50 door Ton van Erp   [ 20 okt. 2018 08:50 bijgewerkt ]

De lezing over De Brabantse heksen processen zal worden verzorgt door Aad Engelfriet. Pas in de tijd van de Renaissance, vanaf de 16e  eeuw en dus niet in de Middeleeuwen, zoals vaak wordt gedacht, zouden de heksenvervolgingen hun trieste hoogtepunt bereiken. Hekserij werd beschouwd als een sekte,
vrouwen die de duivel aanbaden en seks met hem hadden tijdens zogenaamde heksensabbats. Tot 1700 zijn ca. 40.000 tot 100.000 mensen wegens hekserij aangeklaagd! Hoe kon dat gebeuren, wat was de rol van de kerk, waar kwam het denken over heksen vandaan?

Het feminisme zou mogelijk niet zijn ontstaan zonder de heksenvervolgingen, en zou ook gebaseerd zijn op Lilith, de vrouwelijke Lucifer. Beruchte boeken als de Heksenhamer zouden heel lang worden gebruikt als onderzoeksmethode. In onze regio begon het rond 1595, in Heeze en Leende. In één week werden 16 vrouwen gewurgd en verbrand op de Strabrechtse Heide bij de nog steeds bestaande Galgenberg of Hoenderboom. Erna werden 2 echtparen
uit Asten aangeklaagd. Ook vrouwen uit Someren, Asten, Cranendonck, Lierop, Helmond en Geldrop werden beschuldigd. Brein achter deze vervolgingen waren Erasmus van Grevenbroek, Heer van Mierlo en Lierop en Bernard van Merode, Heer van Asten, in Asten is een straat naar hem vernoemd! Zijn slachtoffer
Anna Ceelen heeft pas sinds kort een eigen museum...

Ook de dienstmeid van de Geldropse pastoor werd opgepakt.Deze pastoor van Geldrop, Adam Weijns, beklaagde zich bij Bisschop Ghisbertus Masius van 's-Hertogenbosch. De Bossche schepenen voorkwamen uiteindelijk meerdere doodvonnissen. De definitieve vonnissen werden voorgelegd aan een hogere rechtbank te Cuyck. Ook werd een klacht ingediend bij de Raad van Brabant in Brussel. Ook aandacht voor het echte verhaal van Anneke Tanneke Toverheks uit het Vlaamse Tielt..... Ooit belde een journalist met de vraag, heeft u misschien een leuk verhaal over heksen, na een paar dingen genoemd te hebben, werd het helemaal stil.

Waar komen trouwens allerlei "bijgeloven" vandaan, bijv. het getal 13, in China het getal 4, zwarte katten, Haloween etc. Onze beeldvorming over heksen werd sterk beïnvloed door Walt Disney en de Gebroeders Grimm die oude volksverhalen opdiepten en evt. aanpasten tot "onze" sprookjes. Ook nu nog zijn er mensen die zich Wicca's noemen en o.m. teruggrijpen naar bijv. Druïden en Barden. 

Aad Engelfriet, Rotterdammer (1950), woonachtig in Z.O. Brabant, maakte zijn 1e geschiedeniswerkstuk als kleuter, een tekening met als titel Brandend Hongarije (1956). Sindsdien is deze fascinatie voor geschiedenis nooit meer weggegaan. Op 5-12-1998 kreeg Aad een website cadeau en is nu webmaster van deze grootste Nederlandstalige geschiedenis website met per maand 200.000 unieke bezoekers. Aad is ook een fervent reiziger. Na een van zijn China reizen werd ook het IVOR reisleider certificaat behaald.
De combinatie historisch publicist/reisleider bracht Aad Engelfriet ook in contact met musea, archieven, uitgeverijen, opleidingsinstituten, touroperators en gerenommeerde dagtochten bureau's. Aad Engelfriet is een erkend specialist v.w.b. de Nederlandse geschiedenis en de koloniën. Ook de Europese geschiedenis (Groot-Brittannië, Duitsland, België etc) kent voor Aad Engelfriet niet veel geheimen. Studies van Aad Engelfriet over bijv. Atjeh, Schotland, Rotterdam worden door velen gebruikt als referentiemateriaal. 

Open Monumentendag 2018

Geplaatst 2 sep. 2018 11:31 door Ton van Erp   [ 2 sep. 2018 11:47 bijgewerkt ]

Open Monumentendag op 8 en 9 september 2018

De Open Monumentendagen staan dit jaar in het teken van In Europa. De afgelopen maanden is door het Platvorm Open Monumentendagen hard gewerkt om een mooi programma te maken.
Vanaf 8 september is de hele maand een tentoonstelling te zien met als titel: Van klomp naar schoen”. Centraal in deze tentoonstelling staat het Bata-concern en voormalige klompenindustrie van Best. Tijdens deze tentoonstelling is de grootste schoen te zien van de wereld met maat 70.
Voor de kinderen ligt er op 8 en 9 september in Cultuurspoor informatie klaar voor een speurtocht door Best en voor de andere ligt een fietsroute klaar. 4 bijzondere monumenten en de Vleutsche Hoeve met het klompenmuseum zijn die dagen open.

Voor meer informatie, klik hier.

Voorzitter Harrie van Vroenhoven Lid in de Orde van Oranje Nassau

Geplaatst 3 mei 2018 11:49 door Ton van Erp   [ 3 mei 2018 11:49 bijgewerkt ]

Harrie is vanaf zijn voorzitterschap in 2007 een grote initiator geweest van vele nieuwe activiteiten voor het behoud van het culturele erfgoed in de gemeente Best. Hij wist dit ook goed te communiceren naar de gemeente Best maar ook naar inwoners van Best. Er kwamen nieuwe werkgroepen zoals digitaliseren van kadastrale kaarten, monumenten, archeologie, educatie, website, kunst als werkgroep, immaterieel erfgoed en werd vertegenwoordiger bij de  vergaderingen van de Monumentencommissie.
Op zijn initiatief kwam het bankje voor de honderdjarige, diverse toponiemen banken  en was hij vanaf het begin betrokken bij de restauratie, educatie en boekpublicatie (“t Goet te Arle) van de oudste boerderij van Nederland, De Aarle Hoeve. Ook heeft hij voor de erfgoedvereniging enkele boekjes geschreven.
Hij geeft veel aandacht voor het behoud van het natuurhistorisch landschap waaronder het wederopbouwgebied De Scheeke, voor de Paljaert en de Mortelen.
Harrie was oprichter van het a-politiek  groepje onder de naam: “Betrokken Bestenaren” en heeft grote inbreng gehad bij de herinrichtingen van het centrumplan.
In zijn actieve periode bij het verzekeringswezen vervulde hij verschillende bestuursfunctie en ook hier was hij hier een inspirator van vele nieuwe projecten. Zijn hier opgebouwde kennis over marketing- en profileringactiviteiten komen hem nu goed van pas.    

Ook felicitaties gaan uit naar twee leden van onze Erfgoedvereniging, de heren Jan van de Meulengraaf en Albert van Loosdregt. Zij hebben eveneens een Koninklijke onderscheiding gekregen voor het vele vrijwilligers werk dat zij binnen onze gemeente hebben gedaan.       

Lezing 8 mei 2018 over Vierges Romanes en Zwarte Madonna’s

Geplaatst 14 apr. 2018 03:09 door Ton van Erp   [ 15 mei 2018 10:40 bijgewerkt ]

De lezing over Vierges Romanes en Zwarte Madonna’s zal door Ton Spamer worden verzorgd.
Een zwerftocht door Middeleeuws Frankrijk langs de routes Santiago de Compostella. Kort na het jaar 1000 duiken ze op: beelden van Maria, zitten op een troon en met een kind op schoot. Ze komen het eerst voor in centraal en Zuidelijk Frankrijk en dat blijft ook het voornaamste verspreidingsgebied. Opeenhopingen treffen we aan in de Auvergne rond ClermondFerrand en in de oostelijke Pyrenëen en noordelijk Spanje. Het zijn merkwaardige beelden. Ze zijn blank of zwart, zelden negroïde. Het kind ziet er volwassen uit en Maria heeft vaak onnatuurlijk grote handen. Het ene beeld is van hout, het andere van brons of afgewerkt met verguld zilver of email. De kleding is soms vorstelijk en sereen, soms ronduit armoedig of bizar van kleur. 

Maar al die Madonna’s zijn persoonlijkheden en wijken duidelijk af van de zielloze Mariabeelden die vanaf het midden van de 19de eeuw populair zijn geworden. Ze kijken streng of juist liefelijk, een
enkele ronduit boosaardig en een andere schuchter of ingetogen.Ze komen voor in kathedralen en in aandoenlijk romaanse dorpskerkjes en die blijken nogal eens te liggen aan de grote en kleine pelgrimswegen naar Santiago de Compostella. Alhoewel de pelgrimage daarheen al vanaf de Karel de Grote bekend is vindt de grote opbloei ook in de 11de eeuw plaats, gelijk met de komst
van de Vierges Romanes. Voor wie de pelgrimage al eens heeft gemaakt wellicht een hernieuwde kennismaking.

Ton Spamer studeerde geschiedenis in Utrecht en doceerde dit vak aan het Peelland-College te Deurne. Hij geeft lezingen over geschiedenis en kunst en publiceerde o.a. over
Deurne in de Brons- en Ijzertijd Ton is oprichter van “Durninum” fonds voor ltuur historische publicaties over Deurne. 

Lezing 10 april 2018 over Philips Best

Geplaatst 28 mrt. 2018 10:00 door Ton van Erp   [ 28 mrt. 2018 10:01 bijgewerkt ]

De lezing door Bert Tip over Philips Best: van verborgen parel tot kroonjuweel, handelt niet alleen over de interessante en verrassende geschiedenis van Philips in Best. Hij neemt u ook mee op de 127- jarige reis die Philips heeft afgelegd van gloeilampenfabrikant in het zuiden des lands via een omvangrijk industrieel conglomeraat tot uiteindelijk een steeds  digitaler bedrijf, dat zich heeft toegelegd op innovatieve healthcare technologie. Een nieuwe koers waar de campus in Best als grootste Philips -locatie ter wereld een belangrijke rol in speelt. 
Een breed scala aan onderwerpen zal de revue passeren, variërend van historische –en voor sommigen onbekende- feiten en luchtige anekdotes tot verrassende weetjes en onverwachte verbanden. Er zal ook ruimschoots  gelegenheid  zijn om vragen te beantwoorden.

Bert Tip is sinds 1986 in dienst van Philips en was werkzaam in diverse onderdelen waarvan nu 7 jaar als manager in Best. In 2017 is zijn rijk geïllustreerde boek ”Philips Best: van verborgen parel tot kroonjuweel” verschenen over de totstandkoming van Philips in Best met vele interviews van medewerkers van Philips.

1-10 of 31