Beginpagina‎ > ‎Nieuws en agenda‎ > ‎

NieuwsLezing 13 oktober 2020 over Geschiedenis van Philips in vogelvlucht

Geplaatst 21 sep. 2020 11:55 door Ton van Erp   [ 21 sep. 2020 11:55 bijgewerkt ]

De lezing over Geschiedenis van Philips in vogelvlucht wordt verzorgd door Sergio Derks. 
Philips heeft in zijn meer dan 100-jarig bestaan vele ontwikkelingen doorgemaakt. Begonnen als lampenfabriek, gegroeid naar elektrotechnisch concern
tot nu gezondheidstechnologiebedrijf. Daarbij zijn ook succesvolle spin-offs ontstaan, zoals bijv. ETOS, ASML, NXP, VDL-ETG en FEI.

Hoe is die ontwikkeling verlopen ? Waarom en hoe kwamen keuzes tot stand ? Waar vindt de huidige strategie van Philips : “het verbeteren van levens van
mensen” zijn oorsprong ?. Sergio Derks is conservator van het Philips Museum in Eindhoven.

Lezing 11 februari 2020 over Nationaal Landschap Het Groene Woud

Geplaatst 18 jan. 2020 03:33 door Ton van Erp

Het Groene Woud is een gebied van 35.000 hectare in de driehoek Eindhoven-Tilburg-'sHertogenbosch; het gebied kent een kern van 7.500 hectare aan natuur bestaande uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. De overheid riep het gebied in 2005, naast negentien andere gebieden, uit tot Nationaal Landschap.

De benaming Het Groene Woud is net als Randstad een planologische term die niet voorkomt uit de historie van de streek, maar recent verzonnen is. De naam komt van het café 'Het Groene Woud' in Liempde, waar de eerste vergadering over de inrichting van dit gebied werd gehouden. Wat het Groene Woud bijzonder maakt is de kleinschaligheid en daardoor de grote variatie in het landschap. De oorsprong hiervan voert ver terug in de tijd, toen de mens begon met het
ontginnen van de woeste gronden. Dat is nog goed te zien aan de bolle akkers, die ontstonden door bemesting van arme gronden met heideplaggen en mest en waarvan rond Liempde en Haaren enkele voorbeelden te vinden zijn. Of aan de uitgestrekte populierenweides, zogenaamde coulisselandschappen, zoals die in het Wijboschbroek bij Schijndel. 

Niet overal werden de woeste gebieden ontgonnen. Zo is De Kampina tussen de kernen Boxtel en Oisterwijk nog steeds een ruig natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, bossen en stuifzand. Ook water speelt een rol bij de variëteit aan landschappen. De Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn een bezoek waard en tal van beken stromen door het landschap. Langs de rivier de Dommel zijn op veel plaatsen nog oude beemdgronden met een weelderige plantengroei te vinden. In de bossen van Het Groene Woud komen veel soorten planten en dieren voor. Met name de zogenoemde leembossen hebben vaak een hoge biodiversiteit. Dit hangt samen met de relatief vochtige bodems waarop ze ontstaan zijn. De leembossen van Midden-Brabant vormen de natuurkern van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Ze hebben vaak een lange historie en hebben zich relatief natuurlijk ontwikkeld. Tot de leembossen van Midden-Brabant horen Mortelen en Scheeken, Heerenbeek, Velderschbosch en De Geelders. 

In 2017 heeft Brabants Landschap samen met ARK Natuurontwikkeling het edelhert teruggebracht in Het Groene Woud. De dieren leven in de gebieden Scheeken en Mortelen, aan weerszijden van de A2. Eind 2019 is het leefgebied in de Mortelen uitgebreid, doordat de natuurbrug over het spoor Eindhoven-Den Bosch gereed is gekomen. Foto Robert van den Bragt Het Groene Woud is van iedereen en voor iedereen dankzij de samenwerking tussen overheden, het bedrijfsleven, organisaties en burgers. Door hun initiatieven en betrokkenheid valt er te ontdekken, te beleven, te bewonderen en te genieten van karakteristiek landschap, bijzondere natuur en Bourgondische gastvrijheid. Het Groene Woud is dynamisch, verrassend en dichtbij: gewoon bij jou om de hoek.

Marco Renes is veldmedewerker soortenbescherming bij het Brabants Landschap. Marco is een bevlogen verteller en praktijkman, begaan met alle soorten dieren die het moeilijk hebben. Mark Kapteijns is een talentvolle natuurfilmer. In het dagelijks leven is Mark werkzaam als terreinmedewerker van Brabants Landschap in de regio van het Groene Woud. In de afgelopen jaren heeft hij al vele nationale en internationale prijzen ontvangen voor zijn natuurbeelden. 

Lezing 14 januari 2020 over Begraafplaatsen in Best en Oirschot

Geplaatst 13 dec. 2019 01:58 door Ton van Erp   [ 13 dec. 2019 02:02 bijgewerkt ]

Begraafplaatsen en kerkhoven zijn niet direct de plaatsen waar mensen vaak naar toe trekken. Men gaat er heen om overleden familieleden te gedenken en met Allerzielen wordt er een extra bloemetje op veel graven geplaatst. Er is daar een stukje cultuur te vinden, maar daarnaast vind je er de historie van de woongemeenschap, die er zijn overledenen begraaft. In de presentatie wordt ingegaan op de geschiedenis van het begraven, daarna wordt u meegenomen, niet alleen langs een paar belangrijke begraafplaatsen in binnen- en buitenland, maar ook wordt getoond hoe de begraafplaats in het algemeen zich heeft ontwikkeld in de tijd. 
 
De grote begraafplaats in Best dateert waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw. Die van Oirschot werd in 1879 officieel in gebruik genomen. Beide begraafplaatsen geven een mooi beeld van een Brabantse dodenakker uit de twintigste eeuw. Oirschot heeft naast de grote begraafplaats nog een aardig aantal kleinere, bij kloosters en in de afzonderlijke dorpen. In het totaal zijn dat er zeventien! Best heeft in Wilhelminadorp nog een echt kerkhof.  De hoofdbegraafplaatsen hebben een aantal uitzonderlijke en bijzondere monumenten, zowel qua uitvoering, maar ook qua belang voor de historie van het dorp, omdat er bekende personen begraven liggen.  
 
In Oirschot zijn zelfs een paar grafmonumenten tot rijksmonument bestempeld. Beide locaties hebben een fraai baarhuis (in Oirschot zelfs rijksmonument). Een begraafplaats is een weerslag van de wijze waarop een dorp of stad met zijn overledenen omgaat. En welke bekende personen liggen er begraven? Notabelen, zoals artsen, kantonrechters, burgemeesters en pastoors, hebben er een prominent graf of soms een heel eenvoudige gedenksteen. Een stukje historie, dat niet zo bekend is bij veel inwoners. 

Paul Stoffels bezocht als kind samen met zijn ouders tijdens vakanties in Frankrijk vele kerkjes. Hij vond de naastgelegen kerkhoven fascinerend. En als tiener kwam hij al vroeg in aanraking met de dood. Die bezoekjes, rituelen en begrafenissen hebben een grote indruk achter gelaten. Als voormalig bestuurslid van Vereniging de Terebinth, een vereniging die zich inzet voor behoud van begraafplaatsen, bezocht hij ook vele Europese begraafplaatsen. Zijn boek ‘De zouaven uit Oirschot’ handelt over de Oirschottenaren die in 1860 reageerden op de oproep van de paus om de pauselijke staat te verdedigen.Hij beschrijft de lotgevallen van 19 zouaven die vanuit Oirschot via Oudenbosch en Brussel naar midden Italië vertrokken. 
Er zijn nog veel Oirschottenaren van wie een voorouder intrad in het pauselijke leger. Paul heeft zich verdiept in deze materie, omdat er nog steeds een paar graven van zouaven in Oirschot aanwezig zijn. als 

Lezing 10 december over Wederopbouwboerderijen na Tweede Wereldoorlog

Geplaatst 17 nov. 2019 01:48 door Ton van Erp   [ 17 nov. 2019 01:49 bijgewerkt ]

De strijd over de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. De wederopbouw ervan was bepaald door een spanningsveld tussen behoud en innovatie. Hieraan ten grondslag lag de gedachte dat boerderijen twee functies hadden te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren voor de modernisering van deNederlandse landbouw. Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouw-boerderijen uit de jaren 1940–1955. De lezing gaat in op het verhaal achter de wederopbouwboerderijen.

Sophie Elpers zal de verschillende standpunten belichten en zal een beeld geven van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw. Het verhaal wordt verteld aan de hand van voorbeelden uit Best en omgeving.

Dr. Sophie Elpers werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Zij is bovendien als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bij het NederlandsOpenluchtmuseum. Elpers is gespecialiseerd in alledaagse materiële cultuur, in musea en in
immaterieel erfgoed.

Lezing 12 november 2019 over Gitaren fabriek Egmond

Geplaatst 27 okt. 2019 11:00 door Ton van Erp

Muziekinstrumentenfabriek Musica was vanaf 1960 gevestigd aan de Randweg in Best. Voor het grote publiek was deze fabriek internationaal bekend door hun Egmond gitaren. Filmmaker Siert van den Berg ging op zoek naar het verhaal achter dit familiebedrijf, dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw uitgroeide tot de grootste producent van gitaren in Europa. Vier gebroeders Egmond startten net na de oorlog hun bedrijf in Eindhoven. 

Het daaropvolgende succes werd mede bepaald door de opkomst van de na-oorlogse jongerencultuur en de daarbij behorende muziek waarin de gitaar een grote rol speelde. In 1960 werd een nieuwe moderne fabriek in Best gebouwd waar, aan de lopende band, jaarlijks 200.000 akoestische en elektrische gitaren werden gemaakt. De producten vonden hun weg over de hele wereld, vooral ook in Engeland waar later bekende gitaristen als George Harrison, Brian May en Rory Gallagher op een Egmond gitaar leerden spelen. Maar net als andere westerse merken kende Egmond eind jaren zestig een enorme terugval door de import van goedkope instrumenten uit Azië. 

De Egmond broers moesten na een ingrijpende reorganisatie plaats maken voor een nieuwe directie als het bedrijf in 1972 in handen komt van een grote internationale handelsonderneming: Tolchin. Er volgde een reeks van ontslagen en de productie liep steeds verder terug. Even leek het erop dat het tij zou keren als halverwege de jaren zeventig de beroemde Amerikaanse producent van kwaliteitsgitaren C.F. Martin een samenwerking aangaat met Egmond. De toenmalige directeur Frank Herbert Martin wilde het Amerikaanse bedrijf sterk uitbreiden en naar de beurs brengen. Onder strenge controle werden een paar jaar zeer fraaie en goed klinkende gitaren gemaakt onder de naam: Vega Guitars, made by Martin in The Netherlands.

Na een langdurige staking in 1977 in de Amerikaanse vestiging werd Frank Herbert Martin vervangen wegens wanbeleid. Bij de dealers in de VS kwamen uiteindelijk ook te veel klachten binnen over de kwaliteit van de Vega gitaren. Daarom werd in 1979 de samenwerking met het Nederlandse Egmond opgezegd. Het gevolg was dat de fabriek in Best zijn deuren moest sluiten.

Na een inleiding wordt een 55 minuten durende film vertoond en is er na de projectie ruimte voor vragen.
Siert van den Berg (1947) studeerde grafische vormgeving aan de AKI in Enschede, met als specialisaties film en fotografie. Lang was hij werkzaam als poppenspeler, reisde met zijn eigen gezelschap langs scholen en theaters in Nederland en België. Daarnaast had hij een eigen theater in Zutphen. Vanaf 2014 woont en werkt hij in 'sHertogenbosch en maakt hij films en schilderijen.

Lezingen Bevrijding Best 1944.

Geplaatst 14 sep. 2019 00:51 door Ton van Erp   [ 14 sep. 2019 00:51 bijgewerkt ]

Dit jaar is het exact 75 jaar geleden dat Zuid Nederland is bevrijd. Met de Operatie Market Garden
hoopten de Geallieerden door een geconcentreerde aanval op de bruggen over Maas, Waal en Rijn
de Duitsers een definitieve slag toe te brengen en hen voor eind 1944 te verslaan. De 101 Airborne
Division, had als taak via luchtlandingen om de bruggen bij Veghel, Sint Oedenrode, Son en in
Eindhoven te overmeesteren, zodat het 30e Britse Corps ongehinderd via een grondoffensief in drie
dagen tijd vanuit Lommel naar gebied op en rond Arnhem kon doorstoten. De brug van Best over het
Wilhelminakanaal was voor de Geallieerden een alternatieve overgang, mocht de brug bij Son
onverhoopt zijn opgeblazen. Gedurende Operatie Market Garden heeft Best een belangrijke rol
gespeeld op de westelijke flank van de zogenaamde “Corridor”.

In een tweetal lezingen willen de sprekers Bas van Hoof, Tom Peeters en Christian Dijkhuizen ingaan
op deze specifieke positie van Best.

In de eerste lezing op woensdag 25 september 2019 richten zij zich specifiek op de eerste periode
van 17 tot en met 19 september1944. Vooral de Amerikaanse luchtlandingseenheden van 101
Airborne Division hebben gevochten in de Vleut, rondom Quatre Bras, in de Sonse Bossen en bij de
brug van het Wilhelminakanaal.

In een tweede lezing op woensdag 2 oktober 2019 belichten zij de periode vanaf 20 september tot
en met 24 oktober 1944. Eenheden van vooral de 15e Schotse Divisie hebben gevochten in het
centrum van Best en rondom de steenfabriek de Leeuwerik. Uiteindelijk bevrijdden zij op 24 oktober
1944 Best en zijn doorgestoten naar Oirschot.
Beide lezingen starten stipt om 20.00 uur. De lezingen worden met veel beeld- en kaartmateriaal
ondersteund. De entree is gratis.
Plaats: Zalencentrum Prinsenhof. Hoofdstraat 43, BEST

Inleiders zijn:
Bas van Hoof (60 jaar) is geboren en getogen in Best en als kolonel bd der Cavalerie sinds enkele
jaren specifiek geïnteresseerd in de geschiedenis op en rond WO II in Zuidelijk Nederland en verzorgd
groepsrondleidingen als gids.

Tom Peeters (36 jaar) is geboren en getogen in Best. Sinds zijn jeugd verslingerd aan Geschiedenis.
Gespecialiseerd in operatie Market Garden. Vanuit zijn onderwijsachtergrond altijd gemotiveerd
kennis te delen over deze operatie. Doet dit via traditionele en moderne kanalen en organiseert
herdenkingsactiviteiten vanuit stichting Remember September 1944.

Christian Dijkhuizen (38 jaar) geboren en getogen in Best. Sinds mijn jeugd is mijn interesse voor met
name de bevrijding van Best en operatie Market Garden omgeving al vroeg gewekt. Eveneens zoals
Tom ben ik lid van stichting Remember September 1944. Via onder andere die stichting trachten we
door oa het realiseren van monumenten, het organiseren van tentoonstellingen en het geven van
lezingen de geschiedenis levendig te houden.

300-ste lid

Geplaatst 14 sep. 2019 00:27 door Ton van Erp   [ 14 sep. 2019 00:27 bijgewerkt ]

De viering van 200 jaar Best bezorgd Erfgoedvereniging Dye van Best veel werk. Dye van Best is voor vele organisaties een vraagbaak voor het geven van informatie over het verleden van Best en het leveren van foto’s. 

Anton Neggers trok een volle zaal met een lezing met de titel: Best en Oirschot: Een Historische Band. Het Erfgoedblad kwam met een extra editie 200 jaar Best wat ook verkrijgbaar was voor niet-leden. Maar om het verleden van Best nog dichter bij de inwoners van Best te brengen werd het idee geboren om een reizende tentoonstelling te gaan organiseren die in de verschillende wijken van Best te zien was. In september nog de Batafabriek en in oktober in Kindscentrum Zevensprong. Naast algemene foto’s over Best laat de tentoonstelling ook foto’s en documenten  zien uit de wijken zelf. 

Inmiddels heeft de tentoonstelling al duizenden bezoekers getrokken en kunnen we zeggen dat deze tentoonstellingen een groot succes zijn. Het vele werk dat de leden van Dye van Best hierin stoppen krijgt ook vele waardering. Het afgelopen jaar is het aantal leden van 267 gegroeid naar meer dan 300 leden. Veelal werden ze lid nadat ze een bezoek hadden gebracht aan een van de tentoonstellingen. Het driehonderdste lid was Diana van Weert- van Geffen, een bewoonster uit de wijk Heivelden/Heuveleind. Zij had zich tijdens de tentoonstelling in het Gemeenschapshuis Vlinderhei opgegeven. 

Koninklijk Besluit zelfstandig Best overhandigd

Geplaatst 12 jul. 2019 07:10 door Ton van Erp   [ 12 jul. 2019 07:11 bijgewerkt ]

Tijdens de opening van 200 jaar  Best op 1 juni in de St. Odulphus kerk heeft het  comité 200 jaar Best het officiële  Koninklijke Besluit van 17 augustus 1819 over de afscheiding van Best van Oirschot  overhandigd aan de burgemeesters  van  Best en  Oirschot.
Onze Erfgoedvereniging heeft maanden geleden het officiële besluit opgevraagd bij het Nationale Archief  in Den Haag. Samen met het koninklijk besluit  ontvingen we de adviezen van de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken en de Raad van  State.
De ontvangen documenten waren gescand op olijfgroen papier. Met behulp van Photoshop programmatuur hebben we er een fraai document van kunnen maken.  

Het officiële besluit en de adviezen zijn met de hand  en een kroontjespen geschreven documenten in de taal van 1819. De tekst is niet overal goed leesbaar.  Wij hebben  de geschreven tekst ook uitgetypt zodat het leesbaar wordt.
We hebben de stukken overgedragen aan de  Burgemeester. Zijn ambtenaren hebben het mooi ingelijst. 

Tentoonstelling 200 jaar Best groot succes

Geplaatst 6 jul. 2019 00:32 door Ton van Erp   [ 6 jul. 2019 00:33 bijgewerkt ]

1e Tentoonstelling 200 jaar Best groot succes

Op zaterdag 1 juni is tijdens een drukke  bijeenkomst in de Odulphuskerk de officiële viering van start gegaan van 200 jaar Best. Best viert de komende maanden feest omdat het 200 jaar geleden is dat  Best werd afgescheiden van Oirschot. Erfgoedvereniging Dye van Best organiseert in de periode juni t/m december in diverse wijken een bijzondere reizende tentoonstelling met uniek materiaal. 
De eerste ‘reizende’ tentoonstelling ging over Best Centrum was in de zaal van Prinsenhof.  Op de 1e verdieping van Prinsenhof hadden leden van Dye van Best de oude burgemeester kamer van           Mr. G.F.J. Notermans zo goed als mogelijk weer in de voormalige stijl teruggebracht. Het voormalige raadhuis was in de oorlog zwaar beschadigd en in 1950 afgebroken. Het huidige gemeentehuis werd pas in 1962 in gebruik genomen en tot die tijd diende Prinsenhof als gemeentehuis.   
De officiële start van de tentoonstelling werd gegeven door de burgemeester  Hans Ubachs van Best en Judith Keijzers-Verschelling van Oirschot. Met het doorknippen van het lint werd de tentoonstelling geopend.


Rondleiding
Onder leiding van voorzitter Harrie van Vroenhoven gingen de beide burgemeesters de tentoonstellingen bezichtigen. Vooral voor de Beste burgemeester was het zeer leerzaam omdat hij  nog maar kort burgemeester is in Best. Best viert dit jaar feest omdat het nu 200 jaar zelfstandig is. Maar voorheen maakte Best deel uit van de gemeente Oirschot. Reden voor Dye van Best om ook een tentoonstelling te houden in het Oude Raadhuis van Oirschot. Deze tentoonstelling loopt van 22 t/m28 juni en is van 10.00 tot 16.00 uur open. 
 Deze tentoonstelling in Prinsenhof ging vooral over het centrum van Best en werd in twee dagen tijd door circa 600 personen bezocht. Veel mensen bleven staan bij foto’s die voor hun een grote herkenning gaven en kwamen mensen in gesprek of hoe het vroeger allemaal was. Los van het laten zien hoe het vroeger allemaal was dient deze tentoonstelling ook nog een ander doel. Nu hebben mensen nog oude foto’s, filmpjes en ander documentatie materiaal van families of bedrijven wat op korte termijn zomaar zou kunnen gaan verdwijnen. De huidige generatie heeft er nu nog niets mee en wij zouden het jammer vinden als dit verloren gaat. Daarom roepen wij de mensen op om contact met ons op te nemen om te kijken hoe we hierover afspraken kunnen maken. Wij zijn er mee geholpen en kunnen de historie doorgeven aan de volgende generaties. Aanvullend op de reizende tentoonstelling worden tevens een tweetal tentoonstellingen georganiseerd in Cultuurspoor over Jeugdcultuur en over oorlogsjaren in Best. 

Het schema van de tentoonstellingen, waarvan de inhoud wordt aangepast aan de wijk, ziet er als volgt uit:
14-16 juni. De Wig: over de wijken Wilhelminadorp en Kantonnier. 
      Ook deze tentoonstelling was zeer succesvol. Ruim 300 honderd hebben een bezoek       gebracht en vele verhalen zijn uitgewisseld. 
22-28 juni. Oude Raadhuis in Oirschot over de afscheiding van Best.
30       juni. Buurthuis Aarle  over het buurtschap Aarle.
24-25 aug. Tejaterke over de wijk Naastenbest.
31       aug. Gemeenschapshuis Vlinderhei over de wijken Heuveleind en Heivelden.
1         sept.Gemeenschapshuis Vlinderhei over de wijken Heuveleind en Heivelden.
1-30   sept. Cultuurspoor over Jeugdcultuur in Best.
7-8     sept. Buurthuis ’t Centrum over de wijken Salderes en Verrebest.
5-6     okt.   Kindscentrum Zevensprong over de wijken Hoge Akker, Speelheide en de Leeuwerik.


Speciale editie erfgoedblad Dye Van Best
In een speciale editie van het Erfgoedblad van Dye van Best is de geschiedenis van de afscheiding van Oirschot en de ontwikkeling van Best uitvoerig toegelicht. Wie was de eerste Bestenaar en hoe kwam Best tot groei. Wat hebben de Zusters van Choorstraat voor Best betekent. Maar ook aandacht voor twee eeuwen onderwijs en hoe staat het met de kunst en cultuur in Best. Natuurlijk ook aandacht voor Sint Odulphus, de patroon heilige van Best. Deze speciale editie van het erfgoedblad is te koop tijdens de tentoonstellingen voor € 5,95 en bij CultuurSpoor Best.


Lezing 11 juni 2019 over de Beeldenstorm en Alva

Geplaatst 10 jun. 2019 02:07 door Ton van Erp

De Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten door Sander Wassing.

In de zomer van 1566 raakten de gemoederen overal in de Nederlanden oververhit. Een explosieve mix van religieuze, sociale en economische onrust begon te
gisten. De spanningen waren ook in de regio voelbaar. In juli 1566 waren hagenpreken in de omgeving van Eindhoven volop aan de gang. De overheden konden aanvankelijk niets beginnen tegen het fenomeen dat zich vanaf augustus 1566 overal in de Nederlanden voltrok. De Beeldenstorm verspreidde zich razendsnel door het land en het Spaans-Habsburgse bewind in Brussel wankelde op haar grondvesten. Ook in Eindhoven was het eind augustus raak. Na een vurige preek vanaf het kansel door ‘Meester Aerdt’ sloegen de toehoorders het interieur van de parochiekerk stuk. 

Een antwoord van koning Filips II bleef niet uit: hij stuurde zijn belangrijkste generaal, de hertog van Alva, met een leger om orde op zaken te stellen. Eenmaal aangekomen in Brussel stelde Alva een speciale rechtbank samen om de beeldenstormers op te sporen en te bestraffen: de Raad van Beroerten. De harde hand van Alva werd gevoeld in Eindhoven: 39
Eindhovenaren werden door de ‘Bloedraad’ veroordeeld. Dat vonnis hield een eeuwige verbanning uit de Nederlanden in en inbeslagname van alle achtergebleven bezittingen. Wat hadden mannen als Thomas in den Bogaert (burgemeester), Willem van den Watere (een van de stadsbestuurders) en Peter van
Maeseyck (schilder) precies op hun geweten en hoe liep het met deze lieden af? Waren er ook inwoners uit Best betrokken bij de oproeren? Hoe ging de Raad van Beroerten te werk? Tijdens de lezing wordt uitgebreid stilgestaan bij deze en andere vragen.

Sander Wassing besloot jaren geleden de studierichting te volgen waar zijn hart naar uitging: Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de geschiedenis van de Nederlanden gedurende de zestiende en zeventiende eeuw. Zijn scriptie schreef hij over de Beeldenstorm (1566) en Alva’s Raad van Beroerten. Sinds augustus 2013 is hij afgestudeerd en sindsdien is hij werkzaam als freelance historicus. Hij organiseert lezingen, schrijft artikelen, verzorgt gastlessen op scholen, en is werkzaam als stadsgids in Leiden en verricht archiefonderzoek. In de lezingen die hij geeft, spitst hij het onderwerp waarover hij vertelt toe op de lokale en regionale geschiedenis. Daarnaast is hij als conservator verbonden aan de Stichting Historisch
Museum Hazerswoude. Sinds de zomer van 2018 is hij werkzaam bij DOCFactory, een bedrijf dat gespecialiseerd is in informatie- en archiefmanagement. 

1-10 of 48