Beginpagina‎ > ‎Nieuws en agenda‎ > ‎

NieuwsDe Geschiedenis van Best deel 1 en 2 op TV

Geplaatst 21 nov. 2020 05:18 door Ton van Erp   [ 21 nov. 2020 05:18 bijgewerkt ]

Omroep Best TV en Erfgoedvereniging Dye van Best duiken weer in de geschiedenis van Best

Ter gelegenheid van 200 jaar Best heeft Omroep Best TV, in samenwerking met Erfgoedvereniging Dye van Best, vorig jaar een documentaire gemaakt over het ontstaan van de gemeente Best. 
“Een voetreis door 1000 jaar geschiedenis” van de geboorte van Odulphus tot het besluit van de Koning in 1819 om de drie herdgangen los te maken van Oirschot. Meer dan 1200 mensen kwamen naar BioBest en Prinsenhof om deze documentaire te zien.

In de 15 maanden, dat aan dit deel is gewerkt, kwamen nog veel mooie historische feiten boven water van de periode 1819 tot nu. De lokale historici hielpen Arjen Schat weer aan de juiste achtergrondverhalen voor het maken van het scenario en foto- en filmmateriaal. Cameraman Hans van Empel ging wederom met Arjen op stap om beelden en interviews op te nemen. Deel 2 neemt u mee naar het leven in de laatste tweehonderd jaar van Best. Hierin wordt o.a. aandacht geschonken aan de herdgangen, Verrenbest (de Vleut) en Aarle, de Tweede Wereldoorlog en het ontstaan van steeds meer bedrijven.     

Vertonen van dit deel twee in de bioscoop is vanwege corona helaas niet mogelijk. Daarom worden deel 1 en het nieuwe deel gedurende de hele maand december uitgezonden via Omroep Best zodat iedereen in Best de gelegenheid krijgt om tijdens de donkere dagen de documentaire te zien.
Deel 1 is opnieuw gemonteerd en is daardoor beter geworden. Beide documentaires duren ongeveer 45 minuten.

Uitzendtijden op Omroep Best en TV-zenders
Alle dagen in de december 2020 op de tijdstippen 15.00, 17.00 en 19.00 uur. Op oneven dagen deel 1 om 15.00 uur, deel 2 om 17.00 uur en vervolgens herhaling van deel 1 om 19.00 uur. 
Op de even dagen deel 2 om 15.00 uur, deel 1 om 17.00 uur en vervolgens herhaling deel 2 om 19.00 uur.
TV-zenders zijn: Ziggo digitaal: 38, KPN, XS4ALL en Telfort(witte) 1461. 
Op maandag 14 december om 19.00 en om 21.00 uur geen film i.v.m. rechtstreekse uitzending raadsvergadering. 

Voor de trailer zie  https://youtu.be/aqk7h5IrYDc    

Boek 'Op klompen naar school'

Geplaatst 6 okt. 2020 11:04 door Ton van Erp   [ 6 okt. 2020 11:05 bijgewerkt ]

- PERSBERICHT -

 

 

Boek ‘Op klompen naar school’ te koop in regio

De vier klompendorpen in Het Groene Woud - Best Liempde, Schijndel en Sint-Oedenrode - staan centraal in het mooie, nieuwe boek ‘Op klompen naar school’. Het boek is een uitgave van Picture Publishers in samenwerking met Stichting Brabantse Klomp. ‘Op klompen naar school’ brengt de kennis over het culturele, maatschappelijke en landschappelijke erfgoed van de klomp in beeld. Elk dorp organiseert haar eigen boekpresentaties voor genodigden. Hierna is het boek op diverse locaties in de dorpen te koop.

De klomp geldt als een boegbeeld voor het Brabantse platteland en in het bijzonder voor de klompendorpen in Het Groene Woud. De klompenindustrie was decennia lang een hele belangrijke economische en maatschappelijke basis in het bestaan van deze dorpen. Voor vele families was de productie van klompen een welkome nevenverdienste in de wintermaanden. Een aantal van hen groeide door naar grotere klompenmakerijen waar met vele knechten handmatig klompen werden gemaakt en ook tot klompenfabrieken met machinale productie van klompen. In het boek is voor elk dorp veel ruimte ingebouwd voor een groot aantal klompenfamilies. Van de klompenfamilies is een beschrijving gemaakt op basis van historische informatie van leden van deze klompenfamilies en authentiek beeldmateriaal.

 

Breed draagvlak

Het boek ‘Op klompen naar school’ is van de hand van auteur Wim van Uden uit Schijndel; familie van Schijndelse klompenmakers en de buurman van klompenmaker Hennie van Kaathoven. Hij schreef het boek mede op basis van bijdragen van Harrie van Vroenhoven (Best), Rinus van der Heijden en Ad Vermeltfoort (Sint-Oedenrode) en Désiré van Laarhoven, Jan van de Wiel en Ger van den Oetelaar (Liempde). Voor de fotografie zorgden Harrie Dirksen en Paul Deelen. Uitgever Pictures Publishers zorgde samen Stichting Brabantse Klomp voor de realisatie van het boek. Dit met financiële bijdragen van de gemeenten Best, Boxtel en Meierijstad, Landschapsfonds Het Groene Woud, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting P.A. Verhagen, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Stichting Behoud Gemeenschap Liempde.

 

Te koop

Elk klompendorp organiseert haar eigen boekpresentaties voor genodigden. Hierna is het boek op diverse locaties in de dorpen te koop; prijs van het boek is 27,50. Zo is op 11 september jl. in Best het eerste exemplaar uitgereikt aan burgemeester Ubachs. Het boek is in Best nu bij diverse boekhandels te koop. In Sint-Oedenrode wordt het boek tijdens de Klompenbeurs op vrijdag 1 oktober gepresenteerd. Op 7 oktober wordt het boek in D’n Liempdsen Herd gepresenteerd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Liempdse Klompenfamilies die opgenomen zijn in het boek. Het boek wordt tijdens deze bijeenkomst door auteur Wim van Uden overhandigd aan wethouder Peter van de Wiel. Vanaf 8 oktober is het boek in D’n Liempdsen Herd te koop. De datum voor de boekpresentatie in Schijndel wordt binnenkort bekend gemaakt.

 

 

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie over het klompenboek contact op met Désiré van Laarhoven (Stichting De Brabantse Klomp), via 06-83246226 of info@brabantseklomp.nl

Harrie van Vroenhoven benoemt tot erelid

Geplaatst 23 sep. 2020 12:34 door Ton van Erp   [ 24 sep. 2020 12:31 bijgewerkt ]

In de uitgestelde Algemene Ledenvergadering van Erfgoedvereniging Dye van Best op 15 september is aftredend voorzitter Harrie van Vroenhoven benoemt tot erelid van de Erfgoedvereniging Dye van Best.
Harrie van Vroenhoven, meer dan 42 jaar lid van de Erfgoedvereniging, waarvan de laatste 13 jaar als voorzitter, heeft als charismatische voorzitter  de oorspronkelijke Heemkundekring met 100 leden uitgebouwd tot een Erfgoedvereniging met meer dan 300 leden en ruim 20 werkgroepen. Door zijn ideeën en activiteiten behandelen de werkgroepen naast de traditionele heemkunde-onderwerpen als archeologie, monumenten, dialecten nu ook een breed scala van erfgoed activiteiten zoals educatie voor scholen, kunst als cultureel erfgoed en immaterieel erfgoed (tradities ). De Erfgoedvereniging heeft hiermee naam gemaakt in de Bestse gemeenschap.
Het bestuur van Brabant Heem prees Harrie voor zijn inzet  om het erfgoed van Best te behouden. Wethouder Marc van Schuppen memoreerde de organisatie van de door Harrie geïnitieerde Brabantse Heemdagen, waarbij ruim 100 Brabantse heemkundigen in 2 dagen een geweldige indruk van Best hebben gekregen. Secretaris Wil van den Bragt dankte Harrie’s vrouw Ria dat zij al die jaren  Harrie had willen delen met de vereniging.

Heemschild voor Gerard van Opstal

Geplaatst 23 sep. 2020 12:31 door Ton van Erp   [ 24 sep. 2020 12:33 bijgewerkt ]

Het bestuur heeft unaniem Gerard van Opstal voorgedragen voor het Heemschild 2020. Een van de jaarlijkse terugkerende agendapunten bij de ledenvergadering is de uitreiking van het Heemschild. Bij de voorbereidingen van de jaarvergadering komt dit als vast onderdeel terug wie dit gaat ontvangen. In het verleden werd wel eens een jaar overgeslagen maar door de vele actieve leden en werkgroepen binnen onze vereniging is het de laatste jaren nooit een probleem geweest.

Het zijn op het oog meestal onopvallende leden maar wel leden waar je als vereniging niet zonder kan. Ook dit jaar hebben we een persoon binnen onze vereniging die, nadat hij in 2013 weer lid is geworden, actief deelneemt aan meerdere werkgroepen maar ook buiten die werkgroepen kan je altijd een beroep om deze persoon doen. Gerard is ook een persoon die zeer kritisch kan zijn en dat ook via zijn facebook laat zien.  

Gerard van Opstal is de trekker van de Werkgroep Kunst als cultureel erfgoed. Een onderwerp wat nog maar enkele jaren geleden hebben opgepakt maar inmiddels ook zien dat andere erfgoedverenigingen hier aandacht aan gaan besteden. Het gaat onder meer op het verzamelen van kennis en onderzoeken van kunst in de openbare leefruimte en overige externe ruimten met een bespreekbare toegankelijkheid en voorstellen doen tot behoud daarvan voor de Bestse gemeenschap, nu en in de toekomst. Wilt u meer zien over dit onderwerp dan verwijs u graag naar onze website, kijk onder de rubriek: Collectie.

Ook is Gerard lid van de Werkgroep Educatie. Regelmatig kan je deze persoon in het dorp zien wanneer hij uitleg geeft aan kinderen bij een of meerdere bijzondere objecten. Dat uitleg geven doet hij met veel passie.

Waar hij ook graag zijn handen laat wapperen is bij het opzetten van tentoonstellingen. Hij heeft ervoor gezorgd dat wij nu vaste wandborden hebben die we kunnen gebruiken bij tentoonstellingen en daardoor minder afhankelijk zijn van anderen. Ook weet hij altijd een goede keuze te maken wat en waar je iets gaat ophangen. Ook zijn contacten met Cultuurspoor zijn zeer welkom.  

Jubilarissen 2020

Geplaatst 23 sep. 2020 12:24 door Ton van Erp   [ 23 sep. 2020 12:24 bijgewerkt ]

Tijdens de ledenvergadering van 15 september 2020 die vanwege de corona in maart was uitgesteld werden alsnog de jubilarissen gehuldigd. Annie van Schijndel-Van Beerendonk is vereerd met het draaginsigne in zilver van Brabant Heem vanwege haar 40-jarig lidmaatschap van onze vereniging. Wim Verschuuren, Frans Donders, Jan van de Maagdenburg en Mevr. Van de Spek ontvingen bloemen en een press-papier voor hun 25 jarig lidmaatschap. Vanwege corona konden niet alle jubilarissen aanwezig zijn.

Lezing 13 oktober 2020 over Geschiedenis van Philips in vogelvlucht

Geplaatst 21 sep. 2020 11:55 door Ton van Erp   [ 21 sep. 2020 11:55 bijgewerkt ]

De lezing over Geschiedenis van Philips in vogelvlucht wordt verzorgd door Sergio Derks. 
Philips heeft in zijn meer dan 100-jarig bestaan vele ontwikkelingen doorgemaakt. Begonnen als lampenfabriek, gegroeid naar elektrotechnisch concern
tot nu gezondheidstechnologiebedrijf. Daarbij zijn ook succesvolle spin-offs ontstaan, zoals bijv. ETOS, ASML, NXP, VDL-ETG en FEI.

Hoe is die ontwikkeling verlopen ? Waarom en hoe kwamen keuzes tot stand ? Waar vindt de huidige strategie van Philips : “het verbeteren van levens van
mensen” zijn oorsprong ?. Sergio Derks is conservator van het Philips Museum in Eindhoven.

Lezing 11 februari 2020 over Nationaal Landschap Het Groene Woud

Geplaatst 18 jan. 2020 03:33 door Ton van Erp

Het Groene Woud is een gebied van 35.000 hectare in de driehoek Eindhoven-Tilburg-'sHertogenbosch; het gebied kent een kern van 7.500 hectare aan natuur bestaande uit bossen, moerassen, heide en agrarisch populierenlandschap. De overheid riep het gebied in 2005, naast negentien andere gebieden, uit tot Nationaal Landschap.

De benaming Het Groene Woud is net als Randstad een planologische term die niet voorkomt uit de historie van de streek, maar recent verzonnen is. De naam komt van het café 'Het Groene Woud' in Liempde, waar de eerste vergadering over de inrichting van dit gebied werd gehouden. Wat het Groene Woud bijzonder maakt is de kleinschaligheid en daardoor de grote variatie in het landschap. De oorsprong hiervan voert ver terug in de tijd, toen de mens begon met het
ontginnen van de woeste gronden. Dat is nog goed te zien aan de bolle akkers, die ontstonden door bemesting van arme gronden met heideplaggen en mest en waarvan rond Liempde en Haaren enkele voorbeelden te vinden zijn. Of aan de uitgestrekte populierenweides, zogenaamde coulisselandschappen, zoals die in het Wijboschbroek bij Schijndel. 

Niet overal werden de woeste gebieden ontgonnen. Zo is De Kampina tussen de kernen Boxtel en Oisterwijk nog steeds een ruig natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, bossen en stuifzand. Ook water speelt een rol bij de variëteit aan landschappen. De Oisterwijkse Bossen en Vennen zijn een bezoek waard en tal van beken stromen door het landschap. Langs de rivier de Dommel zijn op veel plaatsen nog oude beemdgronden met een weelderige plantengroei te vinden. In de bossen van Het Groene Woud komen veel soorten planten en dieren voor. Met name de zogenoemde leembossen hebben vaak een hoge biodiversiteit. Dit hangt samen met de relatief vochtige bodems waarop ze ontstaan zijn. De leembossen van Midden-Brabant vormen de natuurkern van het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Ze hebben vaak een lange historie en hebben zich relatief natuurlijk ontwikkeld. Tot de leembossen van Midden-Brabant horen Mortelen en Scheeken, Heerenbeek, Velderschbosch en De Geelders. 

In 2017 heeft Brabants Landschap samen met ARK Natuurontwikkeling het edelhert teruggebracht in Het Groene Woud. De dieren leven in de gebieden Scheeken en Mortelen, aan weerszijden van de A2. Eind 2019 is het leefgebied in de Mortelen uitgebreid, doordat de natuurbrug over het spoor Eindhoven-Den Bosch gereed is gekomen. Foto Robert van den Bragt Het Groene Woud is van iedereen en voor iedereen dankzij de samenwerking tussen overheden, het bedrijfsleven, organisaties en burgers. Door hun initiatieven en betrokkenheid valt er te ontdekken, te beleven, te bewonderen en te genieten van karakteristiek landschap, bijzondere natuur en Bourgondische gastvrijheid. Het Groene Woud is dynamisch, verrassend en dichtbij: gewoon bij jou om de hoek.

Marco Renes is veldmedewerker soortenbescherming bij het Brabants Landschap. Marco is een bevlogen verteller en praktijkman, begaan met alle soorten dieren die het moeilijk hebben. Mark Kapteijns is een talentvolle natuurfilmer. In het dagelijks leven is Mark werkzaam als terreinmedewerker van Brabants Landschap in de regio van het Groene Woud. In de afgelopen jaren heeft hij al vele nationale en internationale prijzen ontvangen voor zijn natuurbeelden. 

Lezing 14 januari 2020 over Begraafplaatsen in Best en Oirschot

Geplaatst 13 dec. 2019 01:58 door Ton van Erp   [ 13 dec. 2019 02:02 bijgewerkt ]

Begraafplaatsen en kerkhoven zijn niet direct de plaatsen waar mensen vaak naar toe trekken. Men gaat er heen om overleden familieleden te gedenken en met Allerzielen wordt er een extra bloemetje op veel graven geplaatst. Er is daar een stukje cultuur te vinden, maar daarnaast vind je er de historie van de woongemeenschap, die er zijn overledenen begraaft. In de presentatie wordt ingegaan op de geschiedenis van het begraven, daarna wordt u meegenomen, niet alleen langs een paar belangrijke begraafplaatsen in binnen- en buitenland, maar ook wordt getoond hoe de begraafplaats in het algemeen zich heeft ontwikkeld in de tijd. 
 
De grote begraafplaats in Best dateert waarschijnlijk uit het begin van de twintigste eeuw. Die van Oirschot werd in 1879 officieel in gebruik genomen. Beide begraafplaatsen geven een mooi beeld van een Brabantse dodenakker uit de twintigste eeuw. Oirschot heeft naast de grote begraafplaats nog een aardig aantal kleinere, bij kloosters en in de afzonderlijke dorpen. In het totaal zijn dat er zeventien! Best heeft in Wilhelminadorp nog een echt kerkhof.  De hoofdbegraafplaatsen hebben een aantal uitzonderlijke en bijzondere monumenten, zowel qua uitvoering, maar ook qua belang voor de historie van het dorp, omdat er bekende personen begraven liggen.  
 
In Oirschot zijn zelfs een paar grafmonumenten tot rijksmonument bestempeld. Beide locaties hebben een fraai baarhuis (in Oirschot zelfs rijksmonument). Een begraafplaats is een weerslag van de wijze waarop een dorp of stad met zijn overledenen omgaat. En welke bekende personen liggen er begraven? Notabelen, zoals artsen, kantonrechters, burgemeesters en pastoors, hebben er een prominent graf of soms een heel eenvoudige gedenksteen. Een stukje historie, dat niet zo bekend is bij veel inwoners. 

Paul Stoffels bezocht als kind samen met zijn ouders tijdens vakanties in Frankrijk vele kerkjes. Hij vond de naastgelegen kerkhoven fascinerend. En als tiener kwam hij al vroeg in aanraking met de dood. Die bezoekjes, rituelen en begrafenissen hebben een grote indruk achter gelaten. Als voormalig bestuurslid van Vereniging de Terebinth, een vereniging die zich inzet voor behoud van begraafplaatsen, bezocht hij ook vele Europese begraafplaatsen. Zijn boek ‘De zouaven uit Oirschot’ handelt over de Oirschottenaren die in 1860 reageerden op de oproep van de paus om de pauselijke staat te verdedigen.Hij beschrijft de lotgevallen van 19 zouaven die vanuit Oirschot via Oudenbosch en Brussel naar midden Italië vertrokken. 
Er zijn nog veel Oirschottenaren van wie een voorouder intrad in het pauselijke leger. Paul heeft zich verdiept in deze materie, omdat er nog steeds een paar graven van zouaven in Oirschot aanwezig zijn. als 

Lezing 10 december over Wederopbouwboerderijen na Tweede Wereldoorlog

Geplaatst 17 nov. 2019 01:48 door Ton van Erp   [ 17 nov. 2019 01:49 bijgewerkt ]

De strijd over de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9000 boerderijen verwoest. De wederopbouw ervan was bepaald door een spanningsveld tussen behoud en innovatie. Hieraan ten grondslag lag de gedachte dat boerderijen twee functies hadden te vervullen. Ze symboliseerden bepaalde traditionele waarden en moesten bijdragen aan de versterking en de vorming van een nationale identiteit. Anderzijds bleven het agrarische gebruiksobjecten die van centraal belang waren voor de modernisering van deNederlandse landbouw. Veel plattelandsgebieden worden nog steeds bepaald door wederopbouw-boerderijen uit de jaren 1940–1955. De lezing gaat in op het verhaal achter de wederopbouwboerderijen.

Sophie Elpers zal de verschillende standpunten belichten en zal een beeld geven van de dynamiek en complexiteit van de wederopbouw. Het verhaal wordt verteld aan de hand van voorbeelden uit Best en omgeving.

Dr. Sophie Elpers werkt als etnoloog bij het Meertens Instituut (KNAW) in Amsterdam. Zij is bovendien als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland bij het NederlandsOpenluchtmuseum. Elpers is gespecialiseerd in alledaagse materiële cultuur, in musea en in
immaterieel erfgoed.

Lezing 12 november 2019 over Gitaren fabriek Egmond

Geplaatst 27 okt. 2019 11:00 door Ton van Erp

Muziekinstrumentenfabriek Musica was vanaf 1960 gevestigd aan de Randweg in Best. Voor het grote publiek was deze fabriek internationaal bekend door hun Egmond gitaren. Filmmaker Siert van den Berg ging op zoek naar het verhaal achter dit familiebedrijf, dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw uitgroeide tot de grootste producent van gitaren in Europa. Vier gebroeders Egmond startten net na de oorlog hun bedrijf in Eindhoven. 

Het daaropvolgende succes werd mede bepaald door de opkomst van de na-oorlogse jongerencultuur en de daarbij behorende muziek waarin de gitaar een grote rol speelde. In 1960 werd een nieuwe moderne fabriek in Best gebouwd waar, aan de lopende band, jaarlijks 200.000 akoestische en elektrische gitaren werden gemaakt. De producten vonden hun weg over de hele wereld, vooral ook in Engeland waar later bekende gitaristen als George Harrison, Brian May en Rory Gallagher op een Egmond gitaar leerden spelen. Maar net als andere westerse merken kende Egmond eind jaren zestig een enorme terugval door de import van goedkope instrumenten uit Azië. 

De Egmond broers moesten na een ingrijpende reorganisatie plaats maken voor een nieuwe directie als het bedrijf in 1972 in handen komt van een grote internationale handelsonderneming: Tolchin. Er volgde een reeks van ontslagen en de productie liep steeds verder terug. Even leek het erop dat het tij zou keren als halverwege de jaren zeventig de beroemde Amerikaanse producent van kwaliteitsgitaren C.F. Martin een samenwerking aangaat met Egmond. De toenmalige directeur Frank Herbert Martin wilde het Amerikaanse bedrijf sterk uitbreiden en naar de beurs brengen. Onder strenge controle werden een paar jaar zeer fraaie en goed klinkende gitaren gemaakt onder de naam: Vega Guitars, made by Martin in The Netherlands.

Na een langdurige staking in 1977 in de Amerikaanse vestiging werd Frank Herbert Martin vervangen wegens wanbeleid. Bij de dealers in de VS kwamen uiteindelijk ook te veel klachten binnen over de kwaliteit van de Vega gitaren. Daarom werd in 1979 de samenwerking met het Nederlandse Egmond opgezegd. Het gevolg was dat de fabriek in Best zijn deuren moest sluiten.

Na een inleiding wordt een 55 minuten durende film vertoond en is er na de projectie ruimte voor vragen.
Siert van den Berg (1947) studeerde grafische vormgeving aan de AKI in Enschede, met als specialisaties film en fotografie. Lang was hij werkzaam als poppenspeler, reisde met zijn eigen gezelschap langs scholen en theaters in Nederland en België. Daarnaast had hij een eigen theater in Zutphen. Vanaf 2014 woont en werkt hij in 'sHertogenbosch en maakt hij films en schilderijen.

1-10 of 53