Beginpagina‎ > ‎Nieuws en agenda‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Lezing 14 november 2017 over Brabantse cultuur, taal en identiteit

Geplaatst 29 okt. 2017 09:48 door Ton van Erp
Nen Bestse, Brabander, Nederlander…wat willen we daar eigenlijk mee zeggen? Onze identiteit  hangt sterk samen met onze komaf, de omgeving  waar we vandaan komen. Maar de laatste decennia is er nadrukkelijk op gewezen dat dé Brabander en dé Brabantse identiteit niet bestaan.  
Mensen die in Brabant wonen, zijn zo  verschillend dat je ze niet over één kam kunt  scheren: we zijn niet allen Rooms-Katholiek, we vieren niet allen carnaval en we zijn niet altijd zo gezellig en gastvrij als er wordt gedacht. Toch  kennen veel Brabanders wel het gevoel Brabants te zijn, het gevoel dat is gebaseerd op waar je  vandaan komt en bij welke gemeenschap je hoort. Daarbij kun je je thuis voelen en daar kun je trots op zijn. Let maar eens op hoeveel rood-witte Brabantse vlaggen je ziet bij mensen in de tuin of aan de gevel. Als de Brabantse identiteit niet bestaat, wat is dat Brabant-gevoel dan wel? 

In deze lezing gaat Jos Swanenberg in op de vraag hoe in Noord-Brabant taal en cultuur onze identiteit vormen, ook bij nieuwe en jonge Brabanders. 
Jos Swanenberg (Gemert 1968) is bijzonder hoogleraar Diversiteit in Taal en Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg. Daarnaast werkt hij als adviseur en redacteur voor de stichting Erfgoed Brabant in ’s-Hertogenbosch. 

Comments