Lezing 10-10-2023

Lezing 10 oktober 2023 over “12.000 jaar bewoningsgeschiedenis van Best aan de hand van regionaal archeologisch onderzoek” door Ria Berkvens

Tijdens de lezing wordt ingegaan op de archeologische onderzoeken in Zuidoost-Brabant, waaronder in Best, die sinds de invoering van de Wet op de Archeologische Monumentenzorg in 2007, flink in aantal zijn toegenomen. Wat hebben deze nieuwe vondsten aan inzichten op ons verleden opgeleverd? Aan de hand van de recente archeologische onderzoeken in de regio in combinatie met beeldmateriaal en reconstructies zal een actueel beeld worden geschetst van het dagelijks leven van de mensen die hier in een ver verleden woonden en hoe ze het landschap gebruikten en inrichten. Het bewoningsverhaal begint met rondtrekkende jagers, circa 12000 jaar geleden in een toen nog ijskoud gebied, en verloopt via laatprehistorische boerengemeenschappen en Romeinse overheersing naar de langdurige strijdtonelen in de middeleeuwen en de Tachtigjarige Oorlog. Duidelijk zal worden dat grootschalig archeologisch onderzoek in Best-Aarle heeft aangetoond dat er vanaf de late bronstijd tot nu, bijna continu bewoning is geweest in Best.

Ria Berkvens (1970) studeerde Klassieke en provinciaal Romeinse archeologie aan de Universiteit van Nijmegen. Van 1999 tot 2007 was zij werkzaam bij de gemeente Breda, waarvan de eerste jaren als projectleider van het grootschalig archeologisch onderzoek Breda-West en sinds 2003 als gemeentelijk archeoloog. Sinds 2007 werkt zij als regioarcheoloog bij de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (voorheen de Milieudienst van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven). In die hoedanigheid heeft ze veel erfgoednota’s, archeologische/cultuurhistorische verwachtingen/waarden- en erfgoedkaarten opgesteld voor een groot aantal gemeenten in Zuidoost-Brabant. Maar bovenal coördineert zij vrijwel alle archeologische onderzoeken in de regio en weet ze wat de resultaten hiervan zijn.