Lezing 9 mei 2023

Op dinsdag 9 mei geeft Ineke Strouken een lezing over Verbeelding van de identiteit van Best.

Best ligt daar waar stad en landschap elkaar ontmoeten. Deze uitspraak staat op de website van de gemeente. Maar wat betekent dat? Wat zegt dat over de identiteit van Best? En hoe uit zich dat in verhalen, tradities en openbare kunst? In deze lezing gaan wij op zoek naar het antwoord wat Best voor dorp is. Identiteit is een combinatie van hoe je naar jezelf kijkt en hoe anderen naar je kijken. Dat geldt voor personen maar ook voor dorpen en steden. Identiteit wordt ook weleens het DNA genoemd. Het is dat wat eigen is aan iemand of een gemeente. Veel gemeenten zijn op zoek om naar hun identiteit. Dat hebben ze nodig om zich te onderscheiden van andere gemeenten. Een duidelijke identiteit is belangrijk voor citymarketing. Identiteit gaat over verleden, heden en toekomst.

Het heeft allereerst te maken met je geschiedenis. Met het verhaal hoe je geworden bent zoals je bent. Best heeft een hele lange geschiedenis die al 1700 jaar voor Christus begint. De laatste eeuw is Best van klompen- naar schoenendorp gegroeid. Wat is tegenwoordig kenmerkend voor Best en hoe kan Best zijn identiteit in de toekomst bewaren? In deze lezing kijken wij vooral ook naar de vele beelden in Best die het verhaal van Best vertellen. Zoals de Klomp die herinnert aan de vele klompenmakers die in Best gewoond en gewerkt hebben. Kunst in de openbare ruimte is een fantastische manier om het verhaal van Best te vertellen. De erfgoedvereniging heeft een overzicht van die beelden gemaakt. Wat zeggen ze over de identiteit van Best? Welke verhalende beelden missen wij nog?

Ineke Strouken woont in Oirschot en was 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en het Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed Nederland. Het geven van informatie over tradities die geworteld zijn in het dagelijks leven is haar passie. Sinds haar pensionering zet zich als bestuurslid van Brabants Heem in voor immaterieel erfgoed. Vorig jaar kwamen van haar hand twee boeken uit: ‘Tradities in Brabant’ en ‘Brabantse beelden’. (beide boeken hebben we in onze bibliotheek.)