18. Noodwoningen Dobbestraat
Zicht op de 8 noodwoningen in 4 blokjes in 1948 vanaf de Regoutstraat. Duidelijk zichtbaar de waterput met hefboom.
In 1946 bouwde de gemeente 8 noodwoningen op de Bestsche hei waar het nieuwe kerkdorp – later genaamd het Wilhelminadorp – moest komen. Het waren opvallende witte woningen in vier blokjes van twee. Het materiaal voor de woningen moet komen van het hergebruik van stenen, balken en planken. Dat lukte moeilijk en werd opgelost door cement met extra zand te vermengen en hout uit de gemeentebossen te halen.
De woningen hadden geen elektra en water. Er was een waterput aan huis per blokje van twee. Voor elektra zorgden de bewoners zelf door een geul naar het kanaal te graven en aansluiting te maken met het lichtnet van de Bata. Het waren kleine woningen met een woonkamer/keuken en twee slaapkamers. De huurprijs was drie gulden in de week. Een forse prijs voor die tijd.
Deze noodwoningen zijn in 1966 gesloopt, waarna er tijdelijk een voetbalveld was totdat de huidige bebouwing – sociale huurwoningen - in 1976 is gerealiseerd.
Zicht op de woningen vanaf de nog niet bebouwde hei. Standpunt is ongeveer de Pater Bleystraat tussen Goselingstraat en Loek Verstrijdenstraat.
Plattegrond noodwoningen
Luchtfoto eind 1948. Geel omcirkeld de 8 noodwoningen.