Doctor H. J. G. Hoebenstraat

Hein Hoeben was een godsvruchtige katholieke man. Na zijn opleiding aan het seminarie en het behalen van het diploma MO Duits, ging hij letteren en filosofie studeren in München. Zijn godsdienstige instelling, zijn studie en zijn verblijf in Duitsland, zullen hem, toen Hitler in 1933 aan de macht kwam, doordrongen hebben van de gevaren van het nazi-dom. 

In 1927 zet Hoeben zijn eigen nieuwsbureau op “De Roomse Wereldpost”, later  “Katholieke Wereldpost”, genoemd.  Hij heeft contact met gelijkgezinde in meer dan 40 landen, met name met katholieke  anti-nazi's in Duitsland. Na de machtsovername van Hitler, worden de katholieke nieuwsbureaus, vanwege hun anti nazi overtuiging, verboden. De Katholieke Wereldpost, ontpopt zich steeds meer als een anti-nazi beweging. Hoeben beseft dat hij, na de inval van de Duitsers in mei 1940, direct gevaar loop en vlucht met zijn gezin naar Frankrijk. Hij keert echter in juni, door omstandigheden gedwongen, terug naar Breda. Hier wordt hij in augustus al door de Duitsers opgepakt en in de gevangenis in Vught opgesloten.

Het hele archief van de KWP wordt naar Berlijn getransporteerd. Half augustus wordt Hoeben via Arnhem, voor verhoor naar Berlijn gebracht. Het eten en de omstandigheden in de gevangenissen zijn bar slecht. Vanaf half september zit Hoeben in eenzame opsluiting, in het begin met nog wat daglicht maar later niet meer. De ratten en ander ongedierte vormen een ware plaag. Tijdens de voortdurende verhoren probeert men namen los te krijgen, Hoeben noemt slechts enkele namen van mensen die sympathiseren met de nazi's, die dus geen gevaar lopen, verder zwijgt hij. Hij brengt zijn dagen door met bidden en schrijven. Sterk  vermagerd en verzwakt komt hij, steeds zieker wordend, in het Staatshospitaal in Berlijn terecht, hier overlijden hij op 28 februari 1942. Anderhalf jaar heeft hij in eenzame opsluiting bezeten. Hij stierf, pas 42 jaar oud, omdat hij, zich vanaf het begin verzetten tegen het barbaarse nazi-dom, dit in het volle besef dat hij hierdoor groot gevaar liep. Dit weerhield hem er niet van dat te doen, wat volgens hem gedaan moest worden. 

Hein Hoeben 1899 –1942  

Dr. H. J. G. Hoebenstraat