Mallejan

Een Mallejan is een tweewielig voertuig dat wordt voortgetrokken door paarden. Het werd vroeger in de bosbouw gebruikt om boomstammen of andere zware of lange voorwerpen te vervoeren. 

Het werktuig heeft verschillende benamingen, zoals boomezel. Deze naam wordt in Vlaanderen en in bepaalde delen van Nederland gebruikt. 

Een Mallejan bestaat uit een as met vaak bovenmaats grote wielen. De as is in het midden sterk gebogen. Het voertuig heeft een lange dissel die star, onder een hoek, aan de gebogen as vast zit. Wanneer de dissel recht vooruitsteekt (horizontaal) wijst de bocht in de as omhoog. Wanneer het vrije uiteinde van de dissel omhoogsteekt is de top van de bocht in de as laag bij de grond.

De dissel dient als hefboom om de last van de grond te tillen. De last wordt eerst bevestigd aan de dissel bij het uiteinde dat aan de as zit. Daarna drukt men het vrije einde van de dissel omlaag, zodat de as met de boog omhoog komt te staan. De last, die bij de top van de bocht vast zit, komt mee omhoog.

Het werd gebruikt door houthakkers en klompenmakers enz. De kar werd over de stam gereden waarna de stam met een ketting of tang werd vastgemaakt. 

In 1844 werd hij voor het eerst gebruikt. In die tijd werden er op verzoek van Baron van Zuylen ruim 7000 volwassen bomen aangevoerd, zodat hij direct een park met volwassen bomen kon aanleggen. Ze werden bijvoorbeeld ook gebruikt voor de gemeentetram van Amsterdam voor railstaven.