Erfgoedvereniging Dye van Best
Het plein in 1955 met zicht op de 10 winkelwoningen. Links werd later de elektrowinkel Rickelman gebouwd. Zie volgende foto.
U staat nu op het plein voor de kerk en voor het pand van Bufkes. In dat pand startte in 1951 slager Marinus Van der Vleuten als eerste zijn winkel aan het plein.
Winkel van slager Marinus van der Vleuten in 1951
De nieuwe grote winkel van Rickelman in jaren zestig
Door de bouw van grote aantallen woningen in 1947/49 was er al snel behoefte aan winkels. In 1947 werd door de gemeente een prognose gemaakt die er vanuit ging dat met bouw van 550 woningen en een gemiddelde van 5,5 personen per gezin, men 3035 personen moest kunnen voorzien in hun dagelijkse levensbehoefte. Door het bouwen bij de Bata zou dat getal nog eens verdubbelen. Men berekende dat er plaats was voor 3 bakkers, 6 kruideniers, 3 slagers, 2 groentewinkels en 2 tabakszaken. Van alle overige winkels zoals huishoudelijke artikelen en schoenen zou één winkel voldoende zijn.
Na de slagerij kwam direct daarna een groentewinkel van Toon van der Heijden aan de Julianaweg. Bakker van Elderen en Cafe Juliana van Jan Kuijpers maakten op de hoek van koningin Julianaweg en Pater Kloegstraat het voorlopige aanbod compleet.
De gemeente ging er aanvankelijk vanuit dat door particulier initiatief meer winkels zouden verrijzen. Dat wilde niet zo vlotten en daarom werd besloten om tien winkels met woning te bouwen aan het Wilhelminaplein. Ze waren aanvankelijk bedoeld als noodwinkels. De definitieve winkels zouden op het huidige plein moeten komen.
Het plein was in het begin een zandvlakte verhard net sintels van de steenoven. Later werd het wat meer aangekleed met bomen. In het midden van het plein was een cirkelvormig plantsoentje met in het midden de “eerste boom” die bij de opening van het plein in 1955 geplant werd. Het plein vormde de plaats waar vele activiteiten plaatsvonden. Een jaarlijkse Vlaamse kermis, start en finish van de jaarlijkse wielerronde in de jaren 50/60 en later vanaf 1970 is het de plek geweest van de wekelijkse zaterdagmarkt tot 2000. Ook vonden er optredens plaats, met Doe Maar in de jaren tachtig.
In 1970 werd door de winkeliersvereniging het initiatief genomen om alle winkels met een luifel aan elkaar te verbinden zodat het winkelend publiek altijd droog boodschappen kon doen.
Het plein eind jaren zestig met nog de oorspronkelijke inrichting met aan de overkant van het plein het cafe De Ooievaar en eenzaam de pas geplaatste telefooncel.
Wilhelminaplein 1980
Plein na renovatie in jaren zeventig met marktplein, podium en licht verdiept parkeerterrein.
Op het plein werd opnieuw ingericht en er groeide een wekelijkse markt op de zaterdagen als koop en ontmoetingsplaats voor de wijkbewoners.
In 2012 was de laatste herinrichting. Het plein zoals het nu is.
Weekmarkt 1974
Plein na 1967 met nieuwe inrichting