14. Pastorie en Kerkhof

Pastorie

Als in februari 1950 de bouw van de nieuwe kerk klaar is begint men met de plannen voor de bouw van de stenen pastorie bij de kerk. Hier moet eerst het nodige geld voor verzameld worden. Het zijn de parochianen die zich actief inzetten voor de totstandkoming van de pastorie en zorgen voor het benodigde geld. Zij organiseren tal van acties, zoals wielerwedstrijden en een voorjaarskermis om het bedrag bij elkaar te krijgen. 

In 1954 wordt de pastorie gebouwd naar ontwerp van architect Ir. Geenen, die ook de kerk heeft ontworpen. Net als de kerk ligt de pastorie iets hoger dan straatniveau. Het gebouw heeft iets van een statig woongebouw. Er zijn wat luxere elementen aan het gebouw. Traptreden naar de dubbele voordeur met glazen ruitjes, een natuurstenen brievenbus, de zijgevels zijn verhoogd en afgedekt met natuursteen. In de gevel valt ook het patroon van dertien vierkanten kleine ramen op dat vanboven is afgerond met een driehoekig metselwerk gedekt met natuursteen en een guirlande. Achter de raampjes is de trap met een vide. 

De pastores Brouwers, Denteneer en Van Duinhoven zijn samen met zuster Gonzales de laatste ‘kerkelijke’ bewoners van de pastorie. In 1987 verlaten zij de pastorie. Piet en Mia Appeldoorn worden de nieuwe bewoners en de beheerders van de pastorie, later het parochiecentrum. Nu wordt het gebruikt voor het parochie secretariaat en vergaderingen. 


Kerkhof 

De eerste bewoners van het Wilhelminadorp die kwamen te overlijden, werden begraven op de begraafplaats van de Odulphuskerk. De niet-katholieken werden begraven op een kleine nieuwe algemene begraafplaats, tegenover de Jozefschool naast de noodpastorie. Als de Antoniuskerk in 1950 is afgebouwd maakt het kerkbestuur plannen voor een eigen begraafplaats bij de Antoniuskerk. Het kerkhof is gesitueerd direct links van de kerk en met een groot terrein direct achter de kerk. Het gehele terrein wordt afgegrensd met een gemetselde muur. Dit geeft het kerkhof een intiem karakter. Om de paar meter is de muur ongeveer een meter verlaagd en bevindt zich een ijzer hekwerk. Op de hoek van de Pater Bleysstraat en Regoustraat is de muur verhoogd en afgeschuind. Op die plek is een nis waar lange tijd een Mariabeeld stond. Direct links van de kerk is een smeedijzeren hek als toegangspoort. De eerste graven zijn rechts van het hoofdpad geplaatst tegen de linker kerkmuur, wat uniek was in die tijd. 

In 1962 wordt de algemene begraafplaats, naast de oude noodpastorie, ontruimd om plaats te maken voor twee kleuterscholen. De gemeente Best besluit in overleg met het kerkbestuur een gedeelte van het R.K.-begraafplaats in te richten als algemene begraafplaats. Deze wordt gesitueerd rechtsachter in hoek bij het St. Jozefplein. Er komt daar een vergelijkbare toegangspoort en door een haag met ijzerdraad afgescheiden van de R.K.-begraafplaats. In het begin van deze eeuw wordt de afscheiding tussen de twee begraafplaatsen weggehaald en worden de paden met elkaar verbonden. De algemene begraafplaats krijgt daarmee meer ruimte. Hoewel de geschiedenis van het kerkhof nog geen 75 jaar bestaat heeft het voor de bewoners van het Wilhelminadorp, maar ook voor veel bestenaren grote betekenis. Een plaats die het bezoeken waard is.