Erfgoedvereniging Dye van Best
De kerk vlak na oplevering in 1950
U staat nu voor het grootste opvallende gebouw van het Wilhelminadorp. De kerk is gebouwd in 1949/1950. De Sint-Antoniuskerk is gebouwd door de firma Van Heesewijk uit Best naar een ontwerp van ir. C.G. Geenen uit Eindhoven. De plechtige eerstesteenlegging is op 19 juni 1949. De officiële inwijding van de kerk is op Palmzondag 2 april 1950 in aanwezigheid van de bisschop van ’s-Hertogenbosch, Mgr. W.P.A.M Mutsaerts.
Het is een kerk met drie beuken, een middenschip en twee zijbeuken. De kerk is gebouwd van rode bakstenen met spaarzaam gebruik van natuursteen in de stijl van de Bossche School. De natuursteen is gebruikt in alle vensters, de dakranden en de muurhoeken. De kerk heeft een oost-west ligging. De ingang op het westen en het altaar op het oosten. De kerktoren steekt net iets boven het dak uit. Het dak van de toren loopt spits toe en is bedekt met leisteen en mondt uit in een uivormige kegelpunt, voorzien van een metalenkruis met daarboven een koperen torenhaan. Het middenschip heeft een zogenaamd zadeldak en de zijbeuken een lessenaarsdak en alle zijn gedekt met donkergrijze dakpannen.
Het voorportaal is iets lager en smaller is dan het middenschip, maar hoger dan de zijbeuken. Het is voorzien van een groot rond venster en bovenop staat een natuurstenen kruis. Links van de ingang, met de drie toegangsdeuren van donderbruine houtlatten in visgraadmotief is aan de buitenmuur een terracotta reliëf aangebracht, voorstellend de patroonheilige de heilige Antonius van Padua.
De kerk bevat mooie gebrandschilderde ramen onder andere van de Bestse kunstenaar Leo Van der Sangen en van Pierre van Rossum. Verder zijn er nog meer mooie elementen in de kerk. Voor meer over de binnenkant activeer de link naar de website van de kerk. Antoniuskerk | Antonius (odulphusvanbrabant.nl)
Kerkdienst met sacramentsprocessie
Kerkdienst in 1951
Antonius van Padua afgebeeld op een gebrandschilderd raam van Pierre van Rossum.
Franciscus van Assisi afgebeeld op een gebrandschilderd raam van Leo van der Sangen