Erfgoedvereniging Dye van Best
Met deze luchtfoto uit eind jaren 80 is goed de opbouw van de wijk te zien
U staat nu midden in de wijk de Kantonnier. In “het Grasklokje” dat de doorgaande hoofdstraat van deze wijk is. De wijk kreeg de naam De Kantonnier pas in 2003. De naam is gekozen naar aanleiding van een enquête van het Bewonersoverleg onder de bewoners. Zij opperde het idee om tot naamsverandering over te gaan. De naam uitbreiding Wilhelminadorp stuitte op weerstand in de wijk en die naam was nooit officieel ingevoerd. De naam Kantonnier is de oude benaming voor iemand die bermen en wegen onderhoudt. Alle straten in de wijk zijn vernoemd naar bermkruiden.
De wijk Kantonnier is een uitbreiding van het Wilhelminadorp en bevat nu 558 woningen. Deze woningen zijn bijna in 5 jaar tijd – tussen 1984 en 1988 – gerealiseerd. Dus deze wijk bestaat nu bijna 40 jaar. In de jaren zeventig ontstond de behoefte aan een uitbreiding gezien de wens en noodzaak van meer verscheidenheid van woningen en de grote vraag naar woningen. In het Wilhelminadorp werden de open plekken volgebouwd.
Eind jaren zeventig wordt een luxe plan voor de uitbreiding gemaakt, met slechts 370 woningen op 23 hectare, verdeeld naar 220 woningen sociaal en 150 woningen vrije sector. Deel van het sociaal is bestemd voor huisvesting van bejaarden en voor 1-en 2-persoonshuishoudens. Dit haalt het niet. Er komt een sterk versoberd plan in 1982 met 600 woningen. Redenen waren: de verslechterde economische situatie, de druk op de gemeente financiën en de grote vraag naar woningen met 625 woningzoekenden op dat moment.
De 600 woningen zijn verdeeld naar grote vrijstaande woningen aan de kanaalkant van de Weegbree en aan de Meckelenburgweg, de tweekappers aan Weegbree, Hoefblad en Bereklauw en voor het overige rijtjeswoningen in kleine blokken zowel huur als koop. Dat laatste veelal met subsidie/premie van de Rijksoverheid. Met deze regeling verkrijgen meerdere jongeren geboren in het Wilhelminadorp toch een koopwoning.
In het plan komt ook groen met daarin opgenomen de Mariahoeve. Echter door het afbranden van de boerderij is dat helaas niet doorgegaan. Een van de eerste bouw in de wijk was een project van 12 eengezinswoningen van de woningbouwvereniging aan het Duizendblad en omgeving. Zie foto. Een ander project van hen zijn de 25 seniorenwoningen aan Akkerwinde, Vlasbekje en Grasklokje.
Nu in 2024 is het een wijk met 558 woningen, waarvan 132 huurwoningen en 426 koopwoningen. Er wonen veel personen in de leeftijd van 45 tot 65 jaar. Hun aandeel in de wijk is 34%. Het aandeel meerpersoonshuishoudens met inwonende kinderen is 42%. Eenpersoonshuishoudens zijn vertegenwoordigd met 20%. Veel van de eerste bewoners wonen er nog.
Luchtfoto met de eerste bouw van de wijk in 1985. De omcirkeling is de plek waar de boerderij Mariahoeve heeft gestaan. Zichtbaar is nog de overgebleven notenboom.
Op zondagmiddag door de wijk in aanbouw de vorderingen bekijken. Op achtergrond woningen aan de Gebr. De Koninglaan.
Blik vanaf Bereklauw richting Dierenweide