29. De 230 woningen uit 1948/49

Straatbeeld van de Verschuurstraat eind jaren vijftig. Waar je nu ongeveer staat.

U staat nu op een plek die uitzicht geeft op een van de vele blokken identieke woningen van in totaal 230 woningen die in 1948-1949 zijn gebouwd. Het zijn blokken van 8, 10 en zelfs 12 woningen. Dat accentueert de lange straten van het Wilhelminadorp.

Met de bouw van deze 230 woningen wordt gestart direct na de oplevering van de 40 woningen. Er ging veel discussie aan vooraf over wat voor soort bouw het moest worden; betonbouw of metselbouw. Men kiest in eerste instantie voor beton echter door de hoge kosten voor deze bouwwijze woningen gaat het niet door. Na een stevige lobby aan Den Haag krijgt de gemeente toch toestemming om baksteenwoningen te bouwen. Deze vormen al 75 jaar het beeld van het Wilhelminadorp.

De woningen worden snel gebouwd en direct bewoond. De huur bedraagt 4,15 gulden per week. Na oplevering van al deze woningen woonden er in het Wilhelminadorp al meer dan 1350 personen. Op 54 adressen vindt ook inwoning plaats.

Luchtfoto uit eind 1948 met daarop duidelijk zichtbaar de bouw van 40 woningen (type A) links tegen het kanaal en de 230 woningen (type B) rechts van de kerk. Tussendoor zijn de noodwoningen Dobbestraat (gele omcirkeling) en bungalows Brandsmastraat (rode omcirkeling) te zien.

Foto uit 1949. Harmonie op de plek waar later het plein komt met op de achtergrond de woningblokken aan de Goselingstraat met aan de achterzijde de schuurtjes dicht tegen de woning.

Plattegrond van de woning. Beneden Woonkamer, voorkamer, keuken en toilet. Boven 4 slaapkamers en een douchecel.

Koken op aardgas in een van de woningen. Mogelijk vanaf 1965 toen de aansluiting kwam voor het Wilhelminadorp.

Zicht op Verschuurstraat rond 1974 vanaf het punt waar je nu staat.