3. Batabrug
De kinderen namen de versierde Batabrug al in gebruik voordat deze officieel geopend was.
Deze brug is de verbinding tussen Batadorp en Wilhelminadorp. Toen in de oorlog besloten werd om een nieuw kerkdorp te bouwen op de Bestsche Heide aan de noordzijde van het Wilhelminakanaal, ter hoogte van de Bata-fabrieken, ontstond de behoefte aan een directe verbinding.
De gemeente Best stelt voor - de in de meidagen van 1940 beschadigde brug bij de Bestsche Heide, de zogenaamde Groene Brug, - te herstellen en te verplaatsen naar de Batafabrieken.
De Bata wil de helft van de kosten betalen. De gemeenteraad en Rijkswaterstaat gaan akkoord. Maar de Duitse bezetter kondigt een bouwverbod af en het plan gaat niet door. De gemeente komt met een tijdelijke oplossing; een houten brug.
Eind 1942 is deze klaar. In 1944 wordt de brug door de Duitsers opgeblazen. Door gebrek aan bouwmaterialen na de oorlog mag de brug niet hersteld worden en komt er een gammel pontje voor de overvaart.
In 1946 zet het College van B&W in op het oorspronkelijke plan betreffende de verplaatsing van de Groene Brug. Het duurt nog tot november 1947 alvorens twee grote drijvende kranen de brug naar zijn nieuwe plaats van bestemming voeren. Op 6 december 1947 wordt de Batabrug officieel geopend.
In 1991 maakt de Groene Brug plaats voor een nieuwe bredere brug. Tijdens de afbraak van de oude Batabrug en de plaatsing van de nieuwe, wordt door genie-troepen tijdelijk een noodbrug geplaatst. De nieuwe brug wordt 30 mei 1991 in gebruik genomen. de brug kostte 2,76 miljoen gulden.
De groene brug in aanbouw 500 meter verder richting Oirschot dan de brug nu ligt.
Voor de officiële openingshandeling ontmoeten Burgemeester Notermans (rechts op de brug) en de heer Nossek, directeur van de N.V. Bata (links) elkaar op de brug.
De groene brug in hengsels naar de nieuwe plek
e groene brug bijna bij de plek, waar de houten voetbrug nog zichtbaar is.
Burgemeester Notermans pakt de schaar om het lint door te knippen en daarmee de brug te openen. Aanwezig zijn wethouder. Reijnders, commissaris dr. Schaepman van de Bata en raadslid dhr. Van Hirtum. Het meisje is dochter Anneke van Bata directeur dhr. Nossek.
De nieuwe brug in aanbouw in 1990. De brug werd op 30 mei 1991 geopend door burgemeester Mr. P. Mangelmans.