30. Wilhelminaschool
Zicht op het voormalige Wilhelminaschool in 1976 vanuit hoek Goselingstraat en Iman van der Boschstraat. Links de hoofdingang aan de Goselingstraat.
Je staat nu bij de plek waar de Wilhelminaschool heeft gestaan. De school stond er van 1953 tot 1998. Daarna volgde in 2000 de bouw van de appartementen die je nu ziet. De Wilhelminaschool is ontstaan vanuit Oirschot. Daar woonden al meer dan drie eeuwen een protestants-christelijke gemeenschap. In 1950 startte men daar, op initiatief o.a. van Mevr. Soethout-van Heijst, een lagere school met 30 leerlingen. De heer J. Kleijn werd het hoofd en is dat 30 jaar gebleven. Al snel werd besloten de school te verplaatsen naar Best omdat er bij Bata en Philips steeds meer protestantse werknemers kwamen te werken en hun gezinnen meenamen. De school kreeg aanvankelijk vanaf 1950 een tijdelijke behuizing in de katholieke noodkerk aan de Kon. Julianaweg die daarvoor aangepast werd.
In 1953 werd de nieuwe school aan de Mgr. Goselingstraat feestelijk geopend. Het gebouw had drie lokalen en een leraarskamer. Bij de school was een fietsenstalling omdat veel leerlingen van wat verder moesten komen. De school telde op dat moment 52 leerlingen. In dit schoolgebouw werden de eerste jaren, tot 1957, ook de kerkdiensten gehouden. In dat jaar zaten er al 97 leerlingen op school. Veel leerlingen herinneren zich deze tijd als knus, gezellig maar ook prestatiegericht. De school bleef groeien en in 1968 werd er een gloednieuw schoolgebouw in Naastenbest aan de Jac. van Wassenaerstraat in gebruik genomen. De naam van Wilhelminaschool bleef behouden. In 2016 fuseerde de Wilhelminaschool met De Schakel en werd Kindcentrum Platijn in de wijk Dijkstraten.
Na het vertrek van de school in 1968 is het gebouw een tijd gebruikt voor de levensschool en het vormingswerk (later de WIG) en vanaf 1980 tot aan 1998 werd het gebouw gebruikt door het Wit Gele Kruis.
In gebruik door het Wit Gele Kruis. Ingang Goselingstraat.