Erfgoedvereniging Dye van Best
De kerk in 1969
In het Batadorp en Wilhelminadorp woonden ook personen die niet katholiek waren, maar protestants. Ze behoorden tot de protestantse gemeente en zijn in de beginjaren (1947-1951) wat betreft de godsdienstuitoefening aangewezen op de kerkgemeente in Oirschot. Al snel worden plannen gemaakt voor een eigen kerk in het Wilhelminadorp. De kerk is een ontwerp van de architect R. Tybout uit Eindhoven. Totale bouwkosten bedragen f 90.000, -. Vanaf mei 1956 werken vele gemeenteleden in hun vrije tijd aan de kerk, deels om de bouwkosten te drukken.
Op 27 januari 1957 wordt de nieuwe kerk aan de Koningin Julianaweg 1 in gebruik genomen. De kerk telt dan 140 zitplaatsen, een gedeelte hiervan kan door harmonica- deuren worden afgescheiden om te gebruiken als verenigingszaal.
Onder de kerk komt ruimte voor de jeugdvereniging ‘Het Kompas’ van deze geloofsgemeente. Zij is vele jaren de enige niet-katholieke jeugdbeweging in Best. Op zondag wordt in de kelder de kinderdienst gehouden. In de jaren `70 wordt het Kompas gebruikt voor het uitgaansleven van de jeugd vanaf 16 jaar. Het is niet alleen voor protestantse kinderen maar ook katholieken zoeken hier hun heil.
In 1992 vindt uitbreiding en vernieuwing van het gebouw plaats. Net als in de vijftiger jaren is er weer veel zelfwerkzaamheid van de gemeente- leden en zijn er tal van creatieve acties om het geld bijeen te brengen. De kerk krijgt een grote kerkzaal met standaard 180 zitplaatsen, gemakkelijk uit te breiden tot zo’n 250 stuks. Ook komt er een vergaderzaal en een toiletgroep. De nieuwbouw is gekoppeld aan de bestaande kerk met een doorloop, die voor een groot gedeelte uit glas bestaat. In de kerkzaal komen zes glas-in-loodramen ontworpen door de Oirschotse kunstenaar Jan van Emst. De ramen beelden samen een regenboog uit.
De kerk in aanbouw
De jeugdvereniging ‘Het Kompas'
De interieur van de kerk
De uitbreiding en vernieuwing van de kerk, met onderin de toegang tot de kelder, waar nu de toegang is tot Antonius in Beweging