8. Spoorbrug

De spoorbrug uit de lucht in 1930

Deze spoorbrug is uit het jaar 2000. Het spoor door Best stamt uit de periode 1864-1866 en is een belangrijke impuls voor de industrialisatie van Best. Op 1 juli 1866 kunnen de Bestenaren voor het eerst gebruik maken van het spoortraject Den Bosch-Eindhoven. Begin jaren ’20 van de vorige eeuw graaft men het Wilhelminakanaal. Het kanaal is bevaarbaar voor schepen tot 650 ton. Gemiddeld is het kanaal 2,30 m. diep en 25-30 m. breed. De officiële ingebruikneming van het kanaal is op 4 april 1923. Met het kanaal komt er ook een brug voor het spoor over het kanaal; twee zogenaamde ijzeren boogbruggen met elk een spoor. (foto van de oude situatie). 

In de oorlog worden de bruggen kapot geschoten en komt er een tijdelijke noodbrug tussen de twee brugdelen in. Na de oorlog wordt de brug hersteld. 

Om voldoende doorvaarthoogte te krijgen legt men de spoorlijnen op een verhoogd talud. De onderdoorgangen voor het wegverkeer zijn smal en onoverzichtelijke en zorgen in de jaren voor verkeersongelukken. De situatie verandert na het jaar 2000. In Plan Rail 21 staat dat het spoor binnen Best ondergronds gaat en wordt verbreed naar vier sporen. Hiervoor is vervanging van de twee boogbruggen over het Wilhelminakanaal nodig. Men kiest voor twee nieuwe betonnen bruggen met ieder twee sporen. 

In mei 2000 is de eerste brug klaar voor gebruik. De oude boogbruggen, gezien als ‘industrieel erfgoed’, biedt men te koop aan. Er zijn vijftien gegadigden, maar uiteindelijk vallen deze allemaal af door de te hoge transportkosten. De bruggen, worden in stukken gehakt en vervoerd naar een slopersbedrijf. 

Het graven van het kanaal in Best. 1917-1918

De kapot geschoten spoorbrug in de tweede wereldoorlog. Zichtbaar is het noodspoor.

Oude trein komend van de brug uit de richting Best. Op achtergrond rechts fabriek Baghuis en links Wilhelminadorp.

Luchtfoto uit 1991. Zicht op de spoorbruggen en onderdoorgangen

Spoorbruggen in 1997 met zicht op onderdoorgang aan kant Wilhelminadorp

De oude en nieuwe spoorbrug tezamen gezien vanuit het Wilhelminadorp

Spoorbrug op de wal om ter plekke te demonteren.

De nieuwe brug nadat de oude brug is verdwenen.