Grote gele klomp eyecatcher nabij rotonde Oirschotseweg/Ringweg

Plaatsingsdatum: May 24, 2019 7:20:5 PM

“Tijdens hoogtijdagen werkten er meer dan 100 mensen in de fabriek”

Een grote gele klomp siert het perceel onder de grote populieren nabij de rotonde Oirschotseweg/Ringweg. De kantoorpanden op de achtergrond dragen de naam Klompenfabriek als herinnering aan het pand dat er voorheen stond. De gerestaureerde schoorsteen van de klompenfabriek is het tastbare bewijs van de historie die de plek met zich meedraagt. Vijf kleinkinderen van de familie Van der Velden onthulden samen met Harry van der Velden en zijn echtgenote de klomp vorige week. Een informatiebord plaatst de klomp in een breder kader.

Harrie van der Velden, van de gelijknamige Klompenfabriek Van der Velden, legde de grote groep belangstellenden uit waarom de klomp op die plek is geplaatst. “Vorig jaar is de maand april benoemd tot de maand van de klomp”, aldus Van der Velden. “Harrie van Vroenhoven van erfgoedvereniging Dye van Best benaderde mij toen met de vraag of wij in april iets konden doen om de klomp wat meer aandacht te geven. Ik vond het een geweldig idee en had tegelijkertijd zoiets van een grote klomp vlakbij de plaats waar de oude fabriek heeft gestaan. Wij zijn samen naar de gemeente gegaan. De wethouders vonden het idee geweldig, maar het bijbehorende prijskaartje minder geweldig. Wij hebben dat ter plekke opgelost. Ik bood de klomp met sokkel en al aan en de gemeente plaatste het informatiebord en maakte het paadje.”

Kopie

De geplaatste klomp is een kopie van een klomp die vroeger in de fabriek is gemaakt. “Er zit een hele historie achter”, aldus Harrie van der Velden. “Tijdens hoogtijdagen werkten er meer dan 100 mensen in de fabriek. Er hebben diverse families gewerkt: familie Van Haaren, vader met 4 zonen; familie Scheepens, vader met 3 zonen en familie Van Heerenbeek, vader met 2 zonen. Als eerbetoon aan al die mensen, die er gewerkt hebben en aan mijn opa als oprichter van de fabriek en zijn familie en de vele mensen die in Best aan de klompen hebben gewerkt, wil ik deze klomp graag aanbieden.”

Bijzondere gebeurtenis

Harrie van Vroenhoven, voorzitter van Dye van Best en initiatiefnemer, sprak: “Wij staan hier voor een bijzondere gebeurtenis. Het onthullen van de Bestse Klomp. Reden genoeg om nu ook zelf de klompen aan te hebben. Het is bijna 70 jaar geleden dat ik op klompen liep om naar de bewaarschool van de zusters te gaan. Ik kan mij nog herinneren dat wij de klompen in de gang moesten zetten en met sloffen aan het klasje binnen gingen. Nog een reden om vandaag de klompen te dragen. Ik kom uit een klompenmarkerfamilie. Mijn vader was klompenmaker en mijn oudoom was directeur van de Klompenvakschool in Best. Toen vorig jaar Stichting de Brabantse Klomp werd opgericht om onder andere in Schijndel, Sint-Oedenrode, Liempde en Best de historie van de klompenmakerij breder onder het voetlicht te brengen, begon het bij mij een beetje te kriebelen. Best is misschien wel het grootste en oudste klompendorp van Brabant, maar wij laten dit nog te weinig zien en horen. Uit de literatuur blijkt dat Best al in de 17e eeuw de bakermat was van klompenmakerijen. Aan de Oirschotseweg zaten meerdere klompenmakers maar ook in het dorp, aan de weg Eindhoven-Boxtel en in de Vleut. Gelukkig hebben wij nu nog aan de St. Oedenrodeseweg een klein klompenmuseum. Maar wat is er dan mooier om bij de grootste klompenfabriek van Nederland, bij de Gebroeders van der Velden, een grote klomp te plaatsen. Ik zocht hiervoor contact met Harrie van der Velden en ontvouwde mijn plannen. Hij was direct voor.”

Informatiebord

Artikel uit Groeiend Best

Naast de klomp werd tevens door de wethouders Stan van der Heijden (Jongerenpartij) en Marc van Schuppen (Best Open) een informatiebord onthuld met daarop gegevens over de klompgeschiedenis.“Een mooie aanvulling misschien om hier volgende jaar ook nog tulpen te laten bloeien”, stelde Van Vroenhoven voor. “Iets verderop in deze straat staat eveneens een informatiebord bij de Aarlese Hoeve met de geschiedenis over deze boerderij. Misschien is het een idee om op meerdere historische punten zo’n bord te plaatsen. Het is leerzaam, maar het voegt ook iets toe aan de toeristische beleving. Mocht hier vanuit de gemeente ook belangstelling voor zijn dan ben ik bereid mee te denken welke plaatsen hiervoor geschikt zouden zijn.”