Lezing 12 december 2017 over Bidprentjes en genealogie

Plaatsingsdatum: Nov 16, 2017 1:54:57 PM

De lezing door Ferrie Moubis gaat over "Bidprentjes en genealogie". Na de uitvinding van de boekdrukkunst werd Antwerpen een centrum van “beeldekensmakers”. Deze prentenmakers legden zich toe op het maken van evotieprentjes. De Antwerpse devotieprentjes werden in de 17e en 18e eeuw een begrip in de katholieke wereld. In het midden van de 17e eeuw ontstond in Haarlem het gebruik om op de achterzijde van devotieprentjes een verzoek om gebed voor een overledene te zetten. In de 19e eeuw werd een “bidprentje” maken voor overledenen een algemeen gebruik in de Zuidelijke Nederlanden. Na 1800 komen de bidprentjes niet meer uit Antwerpen maar voornamelijk uit Parijs waar de zogenaamde St.Sulpice cultuur ontstaat. Na 1900 ontstaat er een grote diversiteit in prenten, veelal door lokale drukkers in Nederland en België gemaakt. Voor bidprentjes worden meer en meer foto’s en kunst met een grote K gebruikt. In de jaren ’60 verandert er niet alleen veel in de R.K. kerk maar ook in het bidprentje. Het verzoek om gebed voor de overledene maakt plaats voor een herinnering aan de overledene. Het bidprentje wordt een gedachtenisprentje. In ons land en in België zijn een aantal enorme verzamelingen van bidprentjes. Dankbare bronnen voor genealogen om gegevens te vinden maar ook met prachtige afbeeldingen die goed te gebruiken zijn om een publicatie te verfraaien.

Ferrie Moubis doet al meer dan 25 jaar onderzoek naar de familie Moubis en aanverwante families zoals de Bitter, Esseling, van Teeffelen, Pellens en Canoy.

Hij verzamelt bidprentjes en boeken over regionale geschiedenis van Noord Limburg en Oost Brabant. Sinds 2005 lis hij lid van het Stamboom Forum.