Lezing 14 februari 2023

“De Dommel en het Dommeldal” door Sjors van de Greef.

De lezing bestaat ruwweg uit vier gedeelten. Allereerst komt de geografie van de Dommel en zijn directe omgeving aan de orde. Allerlei hydrologische feiten over het stroomgebied van de beek worden afgewisseld met eigen fotomateriaal van de bron van de Dommel in België tot aan de monding bij ’s-Hertogenbosch. Ook de ontstaansgeschiedenis van het landschap komt aan bod.

Vervolgens wordt verteld over het natuurlijke verleden en het cultuurhistorische verleden van het brongebied van de Dommel in België, genaamd “Siberië” en “Maastrichtse Heide”. Waarom werd zelfs hier de Dommel al zo vroeg gekanaliseerd? En wie was daarvoor mede verantwoordelijk?

Er is natuurlijk ook aandacht voor het ontstaan van de Dommel, waarvan we eigenlijk maar weinig met zekerheid kunnen zeggen. Wat we wel weten is dat deze beek al zo’n 10.000 jaar door de Belgische Kempen en Brabant stroomt.

Er is speciale aandacht voor het mooie gebied van de Dommel ten zuiden van ’s-Hertogenbosch. Aan de hand van veel historische kaarten zien we hoe de Dommel in de loop der eeuwen hier veranderd is.

Sjors van de Greef (41) is docent aardrijkskunde aan het Maurick College te Vught. Als klein jochie zat hij vaak te vissen aan de Dommel. Daar begon zijn passie voor deze prachtige beek. Later heeft hij tijdens zijn opleiding veel studie gedaan naar de beek. En nog steeds is hij regelmatig op pad naar onbekende plekjes van de Dommel.