Lezing 20 februari 2018 over Landgoed Velder en Heerenbeek

Plaatsingsdatum: Jan 17, 2018 7:14:18 PM

Deze lezing wordt verzorgd door Ger van de Oetelaar. Landgoed Velder is een landgoed nabij Liempde (gemeente Boxtel). Het landgoed is gelegen ten westen van de snelweg A2 en de spoorlijn Boxtel-Eindhoven. Het landgoed is door middel van reeëntunnels onder de spoorlijn en wildviaduct “Het Groene Woud “met andere bossen verbonden. Door middel van natuurontwikkeling wordt het aan het natuurgebied de Kampina verbonden. Landgoed Velder wordt gekenmerkt door relatief natte bossen. Het landgoed is in bezit van de familie Van Boeckel van Rumpt-van Heyst en bedraagt ongeveer 160 ha.

Landgoed Heerenbeek Een landgoed met park/tuin, eiken, beuken-en populierenlanen, loof-en naaldbossen en landbouwgronden in Oirschot. Op het landgoed staan verschillende monumentale gebouwen, waaronder een kasteelachtig herenhuis (1864) met aanbouwen (1905), een woonhuis met koetshuis (ca. 1864), een Vlaamse schuur, thans omgebouwd tot boerderijen (17e en 19e eeuw) en een bakhuis met stal (19e eeuw). Rond het herenhuis restanten van een tuin in Engelse Landschapsstijl, waaronder een vijverpartij, enkele gazons en sierbomen (waaronder vleugelnoot, Hollandse linde, iep en oerascipres).Ten oosten van het huis is een onregelmatig sterrenbos uit de periode 1930-1940. Aan de Oude Grintweg bevindt zich een familie begraafplaats ( De Girard de Mielet van Coehoorn) van omstreeks 1865. Het gebied kent een samenhang met het landgoed Veldersbosch en met het gebied met kleinschalige oude ontginningen in de Mortelen. Ger van den Oetelaar zal ingaan op de geschiedenis en de huidige situatie van de twee prachtige middeleeuwse landgoederen. De ‘Heren van Boxtel en de ‘Norbertijner Abdij van ’t Park’ waren de middeleeuwse eigenaren van ‘Landgoed Velder’ respectievelijk Heerenbeek. Landgoed Velder diende ter verhoging van de status van de ‘Heren van Boxtel’en werd voor de jacht gebruikt. Landgoed Velder bekend van o.a. de ‘Liempdse werktuigdagen ’van 1946 tot 1996. De trein stopte er op die dagen zelfs, is thans eigendom van de familie van Frans van Boeckel. Nu worden er andere evenementen gehouden zoals CIRCO CIRCOLO. Landgoed Heerenbeek werd gebruikt voor de landbouw en de invloed van de Norbertijnen is nu nog te zien in bijvoorbeeld de Vlaamse schuur uit 1628. Veel interessante onderwerpen komen uitgebreid aan bod, zoals de unieke grenswallen, die van zeer hoge landschappelijke waarden zijn, de sterrenbosstructuur op Velder, de geschiedenis van het eigendom van de landgoederen, de bijzondere ligging op de grens van de drie Meierijse kwartieren ( Kempenland, Peelland & Kwartier van Oisterwijk) en de monumentale panden die op het gebied van Velder en Heerenbeek te vinden zijn.

Ger van den Oetelaar is lange tijd wethouder van Boxtel geweest. Hij was tot medio 2016 voorzitter van Stichting De Brabantse Boerderij. Verder is hij betrokken bij verschillende projecten van Stichting De Brabantse Boerderij en werkt hij voor stichting ARK in Nijmegen die zich bezig houdt met projecten natuurontwikkeling. Hij schrijft boeken en is voorzitter van het bestuur van Stichting Schaapskooi in Schijndel. We kennen Ger van den Oetelaar ook van Brabants Landschap, Stichting Nationaal Landschapspark Het Groene Woud en het door hem ontwikkelde Streekfonds en Brabantse Bronnen. Hij heeft in 2015 boek geschreven over landgoed Velder en landgoed Heerenbeek.