Tentoonstelling 200 jaar Best groot succes

Plaatsingsdatum: Jul 06, 2019 7:32:59 AM

1e Tentoonstelling 200 jaar Best groot succes

Op zaterdag 1 juni is tijdens een drukke bijeenkomst in de Odulphuskerk de officiële viering van start gegaan van 200 jaar Best. Best viert de komende maanden feest omdat het 200 jaar geleden is dat Best werd afgescheiden van Oirschot. Erfgoedvereniging Dye van Best organiseert in de periode juni t/m december in diverse wijken een bijzondere reizende tentoonstelling met uniek materiaal. De eerste ‘reizende’ tentoonstelling ging over Best Centrum was in de zaal van Prinsenhof. Op de 1e verdieping van Prinsenhof hadden leden van Dye van Best de oude burgemeester kamer van Mr. G.F.J. Notermans zo goed als mogelijk weer in de voormalige stijl teruggebracht. Het voormalige raadhuis was in de oorlog zwaar beschadigd en in 1950 afgebroken. Het huidige gemeentehuis werd pas in 1962 in gebruik genomen en tot die tijd diende Prinsenhof als gemeentehuis.

De officiële start van de tentoonstelling werd gegeven door de burgemeester Hans Ubachs van Best en Judith Keijzers-Verschelling van Oirschot. Met het doorknippen van het lint werd de tentoonstelling geopend.

Rondleiding

Onder leiding van voorzitter Harrie van Vroenhoven gingen de beide burgemeesters de tentoonstellingen bezichtigen. Vooral voor de Beste burgemeester was het zeer leerzaam omdat hij nog maar kort burgemeester is in Best. Best viert dit jaar feest omdat het nu 200 jaar zelfstandig is. Maar voorheen maakte Best deel uit van de gemeente Oirschot. Reden voor Dye van Best om ook een tentoonstelling te houden in het Oude Raadhuis van Oirschot. Deze tentoonstelling loopt van 22 t/m28 juni en is van 10.00 tot 16.00 uur open. Deze tentoonstelling in Prinsenhof ging vooral over het centrum van Best en werd in twee dagen tijd door circa 600 personen bezocht. Veel mensen bleven staan bij foto’s die voor hun een grote herkenning gaven en kwamen mensen in gesprek of hoe het vroeger allemaal was. Los van het laten zien hoe het vroeger allemaal was dient deze tentoonstelling ook nog een ander doel. Nu hebben mensen nog oude foto’s, filmpjes en ander documentatie materiaal van families of bedrijven wat op korte termijn zomaar zou kunnen gaan verdwijnen. De huidige generatie heeft er nu nog niets mee en wij zouden het jammer vinden als dit verloren gaat. Daarom roepen wij de mensen op om contact met ons op te nemen om te kijken hoe we hierover afspraken kunnen maken. Wij zijn er mee geholpen en kunnen de historie doorgeven aan de volgende generaties. Aanvullend op de reizende tentoonstelling worden tevens een tweetal tentoonstellingen georganiseerd in Cultuurspoor over Jeugdcultuur en over oorlogsjaren in Best.

Het schema van de tentoonstellingen, waarvan de inhoud wordt aangepast aan de wijk, ziet er als volgt uit:

14-16 juni. De Wig: over de wijken Wilhelminadorp en Kantonnier.

Ook deze tentoonstelling was zeer succesvol. Ruim 300 honderd hebben een bezoek gebracht en vele verhalen zijn uitgewisseld.

22-28 juni. Oude Raadhuis in Oirschot over de afscheiding van Best.

30 juni. Buurthuis Aarle over het buurtschap Aarle.

24-25 aug. Tejaterke over de wijk Naastenbest.

31 aug. Gemeenschapshuis Vlinderhei over de wijken Heuveleind en Heivelden.

1 sept.Gemeenschapshuis Vlinderhei over de wijken Heuveleind en Heivelden.

1-30 sept. Cultuurspoor over Jeugdcultuur in Best.

7-8 sept. Buurthuis ’t Centrum over de wijken Salderes en Verrebest.

5-6 okt. Kindscentrum Zevensprong over de wijken Hoge Akker, Speelheide en de Leeuwerik.

Speciale editie erfgoedblad Dye Van Best

In een speciale editie van het Erfgoedblad van Dye van Best is de geschiedenis van de afscheiding van Oirschot en de ontwikkeling van Best uitvoerig toegelicht. Wie was de eerste Bestenaar en hoe kwam Best tot groei. Wat hebben de Zusters van Choorstraat voor Best betekent. Maar ook aandacht voor twee eeuwen onderwijs en hoe staat het met de kunst en cultuur in Best. Natuurlijk ook aandacht voor Sint Odulphus, de patroon heilige van Best. Deze speciale editie van het erfgoedblad is te koop tijdens de tentoonstellingen voor € 5,95 en bij CultuurSpoor Best.