Erfgoedvereniging Dye van Best
De werkgroep Educatie is in 2007 van start gegaan.
De werkgroep Educatie bestaat op dit ogenblik uit 5 personen met als coördinator Corrie Erich. De werkgroepleden bespreken de inhoud en de aanpak van de diverse projecten en activiteiten. Daarnaast maken zij ook onderdeel uit van de werkgroep Gidsen.
Geschiedenis van de werkgroep Educatie
Op initiatief van Erfgoed Brabant heeft de werkgroep Educatie – in samenwerking met de heemkundeverenigingen van Oirschot, De Vier Quartieren en Middelbeers – het project “Jan en Jet” opgezet. Dit project loopt nog steeds en wordt door de basisscholen gebruikt. Daarnaast zijn er wat kleine projectjes geweest.
In 2016 heeft de werkgroep Educatie een nieuwe start gemaakt met de lesbrief over de Aarlese Hoeve. De aanpak is erop gericht op een structurele manier opdrachtjes uit te voeren voor de leerlingen van de basisscholen van Best. Na het maken van de lesbrief over de Aarlese hoeve zijn er ook lesbrieven gemaakt voor de Bata en wandelingen in het centrum van Best.
Wat is het doel van de werkgroep Educatie
Het doel van de werkgroep Educatie is om de betekenis van erfgoed (in ruimste zin), de waarde van het bewaren en kennis over de eigen omgeving te verspreiden. Voorwerpen, monumenten, gebouwen, kunstwerken en gebieden maar zeker ook de verhalen uit de overlevering bepalen onze culturele identiteit.
Het zijn de bakens in onze omgeving die ons een thuis gevoel geven en verbinden; die ons vertellen wie zij en wij zijn.
De werkgroep Educatie probeert dit te bereiken door de jeugd actief te betrekken bij hun omgeving, door ze bij de hand te nemen maar ook zoveel mogelijk zelf te laten ontdekken.
Wat doet de werkgroep Educatie
De werkgroep Educatie richt zich op het vertellen over erfgoed aan voornamelijk leerlingen van de
basisschool. Daarnaast biedt de werkgroep Educatie een helpende hand en is ondersteunend vooral bij lesprogramma’s voor het basisonderwijs, waardoor
Kennis
De leerling wordt meegenomen in het benoemen van bijzondere objecten of landschapselementen enherkent tradities in de directe omgeving;
Vaardigheden
De leerling kan onderdelen van verhalen, die horen bij erfgoed navertellen of naspelen en weet deze teinterpreteren;
Attitude (houding)
De leerling kan voorzichtig omgaan met erfgoed en heeft gevoel voor de waarde ervan.
Bij het voortgezet onderwijs is een speciale projectengroep (contactpersoon Corinne der Kinderen), die
ondersteuning biedt bij de Heerbeeckweek.
De werkgroep houdt zich bezig met het opstellen van leerplannen en lesbrieven. Deze zijn te vinden op de website van de Erfgoedvereniging, tab collectie > lesbrieven.
De Aarlese Hoeve:
Een lesbrief voor groep 6 met een drietal lessen ter voorbereiding in de groep. Het gaat over het leven op een middeleeuwse boerderij. Daarna vindt een bezoek aan de boerderij van 1263 plaats met een interactief programma. De lesbrieven zijn op alle basisscholen verspreid.
Speurtocht door het centrum van Best:
Aan de hand van een uitgewerkte speurtocht lopen leerlingen van post naar post. Bij iedere post staat een gids, die wat meer vertelt over de betreffende post. Deze speurtocht wordt door scholen vaak gebruikt als eerste kennismaking met de geschiedenis in de directe omgeving. Daar wordt dan vaak een project aan gekoppeld met bijvoorbeeld opdrachtjes voor in de groep. We beperken ons niet alleen tot de geschiedenis maar ook kunst, industrie enz. komen aan bod. Deze speurtocht is voor groep 5, maar is ook aan te passen aan een hogere groep.
Lesbrief Bata:
Dit onderwerp is uitstekend geschikt voor de groep 8 en brugklassers. Het gaat over industrialisatie, de betekenis van Bata voor Best, architectuur, werkomstandigheden, enz..
De lesbrief bestaat uit twee lessen in de groep en een rondleiding bij de Bata. De Batakolonie is een beschermd dorpsgezicht en de overgebleven gebouwen zijn monumenten.
Op aanvraag kan maatwerk geboden worden bij bijvoorbeeld een project of onderwerp om of op de basisschool/bij het kindcentrum.
HULP IS WELKOM
Projecten
Daarnaast zijn er ideeën die we graag opgepakt zouden zien zoals het maken van een “Leskist” (koffer met daarin verschillende oude gebruiksvoorwerpen), het opstellen van een lesbrief over bijvoorbeeld carnaval en andere gebruiken (immaterieel erfgoed).
Gidsen bij projecten speciaal voor het basisonderwijs
Voor een goede aanpak van de diverse activiteiten is een zorgvuldige aanpak nodig. De begeleiding van groepen op de Aarlese Hoeve en door Best (zowel in het centrum als buitengebied) vraagt om gidsen die op de hoogte zijn van de projectenmaterie en die een – voor de doelgroep - interessant verhaal kunnen vertellen. Een nieuwe gids hoeft niet meteen alles te weten, maar moet vooral enthousiast zijn en zich willen verdiepen in ons erfgoed en dat vertalen naar de leefwereld van kinderen.
Vind je het leuk om gids te worden, heb je zin om ons te helpen bij een project of als communicatiespecialist laat het dan weten aan:
Corrie Erich
06-20885899
c.m.erich@onsbrabantnet.nl
De werkgroep Educatie bestaat uit:
Ad van de Wiel, Ad Oppers, Corrie Erich, Frans van Rosendaal, Gerard van Opstal.
Ad van de Wiel Corrie Erich Geert van Opstal Conny Engelen Frans van Rosendaal Jan van de Vleuten