Erfgoedvereniging Dye van Best
HET MONUMENT
Vorm en materiaal
Het ‘Schots monument’ in Best is een bronzen beeldengroep van drie soldaten, aangebracht op een Schotse ruit van staal en natuursteen. Aan de achterzijde liggen in een halve cirkel 5 plaquettes waarop de namen van gesneuvelde militairen en de divisie wapens.
Symboliek
De soldaten symboliseren de vrijheid: zij springen als het ware door de Schotse ruit. Door het noemen van de namen zullen wij de mensen niet vergeten.
De geschiedenis
Het ‘Schots Gedenkteken’ in Best is opgericht ter nagedachtenis aan de 171 Britse militairen van de 15e Schotse Infanterie Divisie en de 51e Highland Divisie die in de periode 17 september tot en met 24 oktober 1944 sneuvelden tijdens de bevrijding van Best.
Oprichting
Aanleiding voor oprichting van het monument was de 50ste herdenking van de bevrijding van Best. Bij de 80ste herdenking zijn de namen van de toen bekende gesneuvelden toegevoegd.
Onthulling
Het Schots Gedenkteken is op 28 oktober 1994 onthuld door de heer mr. L.A. Knox van de 2e Gordon Highlanders en de heer Kevin van den Heuvel.
De plaquettes met de namen van de gesneuvelde Britten zijn op 24 oktober 2024 onthuld.
Visie op het monument.
Een monument dat de Schotse inspanningen op overtuigende wijze in herinnering roept, kan geen statisch beeld zijn. De keuze voor drie door de linies brekende soldaten staat voor de dynamiek, maar ook voor de samenwerking van de eenheden. Door de figuren in een Schotse ruit te plaatsen, is in één blik duidelijk dat het om Schotten gaat. Zo verwoordt kunstenares Antoinette Briët haar visie op het door haar ontworpen en gerealiseerde Schots Gedenkteken, dat nu al jarenlang in de Koetshuistuin de inzet van de Schotten bij de bevrijding van Best symboliseert.
De messing plaquettes, waarop de namen van de gesneuvelden, liggen in het gras en ondersteunen het karakteristieke monument. De plaquettes maken het monument tastbaarder, mensen krijgen een betere indruk waar het monument over gaat. De plaquettes komen als een soort van beschermende haag om het Schots Gedenkteken.
‘Als je de mensen niet meer vernoemt worden ze vergeten’.
Ontwerp.
Het ontwerp is in een samenwerking van Antoinette Briët en Toine van Baalen (architect) tot stand gekomen. Waar Antoinette Briët haar input leverde op de artistieke en Toine van Baalen op de bouwtechnische aspecten van het ontwerp. Met de welwillende medewerking van de gemeente Best is de uitbreiding gerealiseerd.
Voor meer informatie over Antoinette Briët: https://www.antoinettebriet.nl/
Voor meer informatie over Toine van Baalen: https://toine-architect.nl/?page_id=1612