28. Mariahoeve

De boerderij met de toegangsweg vanaf de Verschuurstraat. De boom bij het huis is de boom waar je nu bij staat.

Je staat nu bij de notenboom die vroeger naast de boerderij Mariahoeve stond. Zie eerste foto hieronder. Deze boerderij was van Hannes van Gerven en zijn vrouw Drieka Franken uit Oirschot. Zij besloten in 1936 om midden in het heidegebied “Bestsche Heide” een boerenbedrijf te beginnen. Deze hei werd vanwege de zanderige grond beschouwd als ongeschikt voor landbouw, echter de gemeente bood in 1927 deze grond toch te koop aan voor landbouw. Van Gerven was een van de twee boeren die grond kocht. Zijn grond strekte zich uit in een brede strook ongeveer vanaf de hoogspanning tot aan de dijk van het Wilhelminakanaal. 

In 1936 werd de boerderij gebouwd. Het was een voor die tijd modern en gedegen gebouw met ruim 100 m2 stal- en schuurruimte. In het voorhuis was een grote leefkeuken en een zogenoemde “goede kamer” voor het bezoek van onder andere de pastoor. Naast de opkamer waren er boven vier grote slaapkamers en een grote zolder. Kinderen uit de buurt waren altijd welkom om daar en in en rond de hele boerderij te komen spelen.

In verband met de uitbreiding van het Wilhelminadorp werd de boerderij 1981 aan de gemeente verkocht. Een aantal jongeren kraakten de boerderij. Ze namen het initiatief voor een jongerencentrum en richten er de politieke partij JO (jong en ongebonden) op. Ze verhuisde kort daarna naar jongerencentrum Lambik. De boerderij werd meegenomen in het uitbreidingsplan van het Wilhelminadorp, maar helaas brandde de boerderij tussentijds af. De boom is het enige wat nog resteert van deze hoeve.

Zicht op boerderij kijkend richting kanaal met links de woningen Gebr. de Koninglaan. 

Het land dat hoort bij de Mariahoeve. Rode cirkel is de boerderij. Luchtfoto 1956

Luchtfoto uit 1974. Stuk land verkocht ten behoeve van uitbreiding met Ooievaarsnest.