Lezing 11 april 2023 Op Klompen naar school

Op dinsdag 11 april 2023 geeft Wim van Uden om 20.00 uur in de Prinsenhof een lezing over de klompenmakerij in de Meijerij.

De vier klompendorpen in Het Groene Woud – Best, Liempde, Schijndel en Sint-Oedenrode - staan centraal in de lezing en het boek ‘Op klompen naar school’. De lezing en het boek brengt de kennis over het culturele, maatschappelijke en landschappelijke erfgoed van de klomp in beeld. Elk dorp komt uitgebreid aan bod met de geschiedenis van een aantal klompenfamilies.

Wim van Uden, stammend uit een klompenmakers familie uit Schijndel, heeft met hulp van een aantal mensen uit de kerndorpen: Best (Harrie van Vroenhoven), St. Oedenrode (Rinus van der Heijden en Ad Vermeltfoort) en Liempde (Désiré van Laarhoven, Jan van de Wiel en Ger van den Oetelaar) een lijvig boekwerk geschreven over de klompenmakerij in Het Groene Woud/de Meierij.

De lezing en het boek hebben tot doel om de kennis over het culturele, maatschappelijke en landschappelijke erfgoed ‘de Brabantse klomp’ in kaart te brengen en te promoten. De klomp wordt gepresenteerd als een boegbeeld van de ontwikkelingen op het Brabantse platteland in de afgelopen eeuwen in het algemeen en in het bijzonder van die in Het Groene Woud. In dorpen als Best, Sint-Oedenrode, Schijndel en Liempde waren rond 1900 honderden klompenmakerijen gevestigd en werd werk en dus een inkomen geboden aan meer dan 100, vaak grote gezinnen per dorp. Daarmee was de klompenindustrie een hele belangrijke economische en maatschappelijke basis in het bestaan van deze dorpen. En omdat het zachte hout van de populier uitstekend geschikt was voor het maken van klompen, is deze concentratie van klompenmakerijen ook een belangrijke reden voor het nog steeds zeer herkenbare populieren landschap in Het Groene Woud.

De klomp is niet alleen historie en nostalgie, maar heeft ook toekomst, niet alleen als een kenmerkend Nederlands souvenir, maar zeker ook als gebruiksartikel.

Commissaris van de Koning, Wim van der Donk, schreef in zijn voorwoord: ‘De klomp is geen geschiedenis. Wanneer u in de tuin werkt, trek ze eens aan. Klompen lopen lekker en zijn warm aan de voeten. Dat kunt u het beste niet óp maar ín uw klompen aanvoelen!’

Het boek van 200 pagina’s met meer dan 300 kleurenfoto’s is nog te koop voor € 27.50