Sint Oedenrodeseweg 30a

LANGGEVELBOERDERIJ met dwarsdeel uit het derde kwart van de 19e eeuw. De voor- of westgevel staat aan de Sint-Oedenrodenseweg.

Omschrijving:

De boerderij heeft een wolfdak gedekt met verbeterde hollandse pannen. De gevels zijn opgetrokken uit handgevormde baksteen gemetseld in kruisverband met cementen plint. De voordeur wordt geflankeerd door vijftien-ruits schuifvensters metluiken. Het bovenlicht van de voordeur heeft een geometrische roedeverdeling. De kelder met erboven de opkamer bevindt zich aan de voorkant van de boerderij en wel in het midden van de gevel naast de stal. Rechts van het woongedeelte een kamer met groot vierdelig raam met kleine roedenverdeling, dat licht geeft in een mogelijk later aangebouwde werkplaats. Deze heeft in de zijgevel een ingang met ongedeeld bovenlicht en een raam met klein roedenverdeling. Op het erf een drietal hoogstam-fruitbomen en een noteboom.

Waardering:

De boerderij is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in Noord-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang als voorbeeld van een eenvoudige keuterij, die deels later is gewijzigd voor de inbouw van een bedrijfsruimte. De boerderij is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als zodanig langzamerhand zeldzaam geworden.