Buurtkwis Best

Begin traditie: 2003

Ontstaan

In 2003 is door voorzitter Adrie van Haren van Buurtvereniging Hoge Akker (opgericht in 1971) begonnen met het organiseren van een buurtkwis voor de bewoners van de wijk Hoge Akker. Hoofdoel: gezellige avond voor de bewoners van de wijk en beter contact tussen de bewoners. Elkaar beter leren kennen. Buurt wil niet alleen zeggen dat het voor de directe omgeving (buurt) was maar ook een avond om te kletsen (buurten). De kwis vindt plaats op een van de eerste zaterdagen van april.

Aard van de traditie en organisatie

Een team dat meedoet aan de buurtkwis bestaat gemiddeld uit 10-15 personen. Zij kunnen wel weer familieleden of kennissen inschakelen voor het beantwoorden van de vragen. De kwis bestaat uit een 75-tal vragen en daarnaast ook nog opdrachten. De vragen en opdrachten worden bedacht door Adrie van Haren. De vragen gaan over Best, politiek, sport, muziek, raadsels, radio –en tv, geschiedenis, kunst etc etc. Alle onderwerpen kunnen aan bod komen. Een groot aantal vragen hebben betrekking op Best. Er moeten ook opdrachten vervuld worden. Die opdrachten waren in 2017: het uitbeelden van een sprookje, het inleveren van levensmiddelen die zover mogelijk over de datum zijn, het meedoen aan een memory-spel en het terugvinden van foto-fragmenten.

De ploegleider van een team kan om 17.00 uur de opdrachten en vragen ophalen op een adres (dat wisselt van jaar tot jaar). De initiatiefnemers in een wijk stellen zelf het team samen. Teams kiezen zelf de locatie waar ze samen komen. Dat kan bij iemand in huis, in het buurthuis of horecagelegenheid. Om klokslag 22.30 u moeten de antwoorden worden ingeleverd. Nog dezelfde avond, na ruim een uur, is de prijsuitreiking. Tijdens het wachten hierop wordt er gezellig nagebuurt. De winnaar krijgt de “Bollenboos” trofee.

Veranderingen in de tijd

De eerste jaren (van 2003 tot 2008) was de kwis beperkt tot leden van de buurtvereniging Hoge Akker. Vanaf 2009 staat de kwis open voor andere buurtverenigingen en inwoners van Best. In 2017 deden 45 teams mee uit verschillende wijken van Best. Elk team verzint een eigen naam. Op die manier krijg je namen zoals Jagerbal, De Wintereikels, As ge maor leut het, Venstars, De Smarties etc etc. In totaal waren er in 2017 zeker 500 personen actief op de kwisavond.

Continuïteit

De kwis is niet meer weg te denken uit Best. Het voortzetten van de traditie is nu afhankelijk van de initiatiefnemer.

Er zijn geen grote geldbedragen te winnen, maar cadeau pakketten met bijv. flessen drank, tegoedbonnen, autowasbonnen, etc..De inhoud van de pakketten is beschikbaar gesteld door de lokale middenstand maar…..gezelligheid staat voorop. De laatste jaren ligt het percentage goede antwoorden op 60%.Voor het maken van de vragen en opdrachten worden vele bronnen geraadpleegd, o.a. de websites van de Heemkundekring Dye van Best en boekwerken over Best uitgegeven door de Stichting Geschiedenis van Best.

Deelnemers van vorige jaren worden via een e-mail op de hoogte gebracht wanneer de jaarlijkse kwis wordt gehouden. Ook via Groeiend Best worden aankondigingen gedaan. Het is niet perse noodzakelijk dat deelnemers lid zijn van een buurtvereniging.

Teams die geen lid zijn van de buurtvereniging Hoge Akker betalen € 10,- per team. Leden betalen € 5 per team.