40 jarig jubileum Harrie van Vroenhoven

Plaatsingsdatum: Apr 05, 2019 7:18:17 PM

Harrie geeft 4 per jaar een interview aan Omroep Best om te vertellen over activiteiten van de Heemkundekring.

Met zijn talent voor marketing en publiciteit heeft hij het initiatief genomen om voor het eerst in het 50-jarig bestaan van de Heemkundekring de succesvol verlopen Brabantse Heemdagen te organiseren, waarbij 100 Brabantse heemkundigen in 2 dagen kennis hebben gemaakt met de monumenten en het landschap van Best.

Zijn meest “riskante” initiatief was het aansluiten bij de moderne ontwikkelingen: Heemkundekring is Erfgoedvereniging geworden en het kwartaalblad kreeg een compleet nieuwe opmaak..

Harrie maakt op een charmante wijze gebruik van een uitgebreid netwerk van mensen die actief zijn op verschillend terrein, zowel in de gemeenschap als op het gemeentehuis. Sinds zijn aantreden als voorzitter is het aantal leden van de Heemkundekring toegenomen van 100 tot 270 leden.

In 2016 is Harrie onderscheiden met “t Pluimke”: een unieke onderscheiding in Best voor een vrijwilliger met bijzondere verdiensten voor de gemeenschap.

In 2018 is hij koninklijk onderscheiden.

Wil van den Bragt

Secretaris Dye van Best

Sinds 1979 lid van de Heemkundekring en lid van de Werkgroep Archeologie en monumenten; Sinds 2006 tot heden betrokken bij de restauratie, educatie en boek-publicatie van de oudste boerderij van Nederland: de Aarlese Hoeve. (’t Goet te Aarle);

Sinds 2007 voorzitter en vertegenwoordiger naar de gemeentelijke monumenten commissie.

Harrie leest als wat er over Heemkunde en erfgoed in zijn mail of op papier komt. Daarbij borrelen steeds nieuwe ideeën op om ook in onze kring te doen.. Hij initieert vele nieuwe activiteiten op het gebied van Heemkunde, Geschiedenis van Best en de communicatie daarover naar de gemeenschap en de Gemeente Best. Nieuwe werkgroepen die onder zijn bewind zijn gestart: het digitaliseren van kadastrale kaarten, kunst als erfgoed, immaterieel erfgoed, interview groep, educatie, website, en maandelijkse Nieuwsbrief.

Daarnaast geeft hij veel aandacht voor het behoud van natuurhistorisch landschap. Op zijn initiatief is Best verrijkt met een bankje voor honderd-jarigen, toponiemenbankjes een luisterkei over de gevechten in Best in WOII en heeft ondersteuning gegeven bij het tot stand komen van de Tiendschuur in het Land van Bosch.

Vertegenwoordiging van de heemkundekring in verwante belangen organisaties zoals: Stichting de Brabantse Boerderij, Stichting deKapellekes, Stichting het Groene woud.

Sinds 2006 bestuurslid van de stichting Geschiedenis van Best die tot doel heeft de geschiedenis van Best via boeken te publiceren en te behouden voor het nageslacht. Als gastheer voor maandelijkse lezingen over heemkundige onderwerpen weet hij na afloop van de lezing, als er geen vragen uit het publiek komen, altijd wel een of twee vragen te stellen.