Boek 'Op klompen naar school'

Plaatsingsdatum: Oct 06, 2020 6:4:43 PM

Boek ‘Op klompen naar school’ te koop in regio

De vier klompendorpen in Het Groene Woud - Best Liempde, Schijndel en Sint-Oedenrode - staan centraal in het mooie, nieuwe boek ‘Op klompen naar school’. Het boek is een uitgave van Picture Publishers in samenwerking met Stichting Brabantse Klomp. ‘Op klompen naar school’ brengt de kennis over het culturele, maatschappelijke en landschappelijke erfgoed van de klomp in beeld. Elk dorp organiseert haar eigen boekpresentaties voor genodigden. Hierna is het boek op diverse locaties in de dorpen te koop.

De klomp geldt als een boegbeeld voor het Brabantse platteland en in het bijzonder voor de klompendorpen in Het Groene Woud. De klompenindustrie was decennia lang een hele belangrijke economische en maatschappelijke basis in het bestaan van deze dorpen. Voor vele families was de productie van klompen een welkome nevenverdienste in de wintermaanden. Een aantal van hen groeide door naar grotere klompenmakerijen waar met vele knechten handmatig klompen werden gemaakt en ook tot klompenfabrieken met machinale productie van klompen. In het boek is voor elk dorp veel ruimte ingebouwd voor een groot aantal klompenfamilies. Van de klompenfamilies is een beschrijving gemaakt op basis van historische informatie van leden van deze klompenfamilies en authentiek beeldmateriaal.

Breed draagvlak

Het boek ‘Op klompen naar school’ is van de hand van auteur Wim van Uden uit Schijndel; familie van Schijndelse klompenmakers en de buurman van klompenmaker Hennie van Kaathoven. Hij schreef het boek mede op basis van bijdragen van Harrie van Vroenhoven (Best), Rinus van der Heijden en Ad Vermeltfoort (Sint-Oedenrode) en Désiré van Laarhoven, Jan van de Wiel en Ger van den Oetelaar (Liempde). Voor de fotografie zorgden Harrie Dirksen en Paul Deelen. Uitgever Pictures Publishers zorgde samen Stichting Brabantse Klomp voor de realisatie van het boek. Dit met financiële bijdragen van de gemeenten Best, Boxtel en Meierijstad, Landschapsfonds Het Groene Woud, Prins Bernard Cultuurfonds, Stichting P.A. Verhagen, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Stichting Behoud Gemeenschap Liempde.

Te koop

Elk klompendorp organiseert haar eigen boekpresentaties voor genodigden. Hierna is het boek op diverse locaties in de dorpen te koop; prijs van het boek is € 27,50. Zo is op 11 september jl. in Best het eerste exemplaar uitgereikt aan burgemeester Ubachs. Het boek is in Best nu bij diverse boekhandels te koop. In Sint-Oedenrode wordt het boek tijdens de Klompenbeurs op vrijdag 1 oktober gepresenteerd. Op 7 oktober wordt het boek in D’n Liempdsen Herd gepresenteerd in aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Liempdse Klompenfamilies die opgenomen zijn in het boek. Het boek wordt tijdens deze bijeenkomst door auteur Wim van Uden overhandigd aan wethouder Peter van de Wiel. Vanaf 8 oktober is het boek in D’n Liempdsen Herd te koop. De datum voor de boekpresentatie in Schijndel wordt binnenkort bekend gemaakt.

Noot voor de redactie:

Neem voor meer informatie over het klompenboek contact op met Désiré van Laarhoven (Stichting De Brabantse Klomp), via 06-83246226 of info@brabantseklomp.nl