Heemschild voor Gerard van Opstal

Plaatsingsdatum: Sep 23, 2020 7:31:33 PM

Het bestuur heeft unaniem Gerard van Opstal voorgedragen voor het Heemschild 2020. Een van de jaarlijkse terugkerende agendapunten bij de ledenvergadering is de uitreiking van het Heemschild. Bij de voorbereidingen van de jaarvergadering komt dit als vast onderdeel terug wie dit gaat ontvangen. In het verleden werd wel eens een jaar overgeslagen maar door de vele actieve leden en werkgroepen binnen onze vereniging is het de laatste jaren nooit een probleem geweest.Het zijn op het oog meestal onopvallende leden maar wel leden waar je als vereniging niet zonder kan. Ook dit jaar hebben we een persoon binnen onze vereniging die, nadat hij in 2013 weer lid is geworden, actief deelneemt aan meerdere werkgroepen maar ook buiten die werkgroepen kan je altijd een beroep om deze persoon doen. Gerard is ook een persoon die zeer kritisch kan zijn en dat ook via zijn facebook laat zien.

Gerard van Opstal is de trekker van de Werkgroep Kunst als cultureel erfgoed. Een onderwerp wat nog maar enkele jaren geleden hebben opgepakt maar inmiddels ook zien dat andere erfgoedverenigingen hier aandacht aan gaan besteden. Het gaat onder meer op het verzamelen van kennis en onderzoeken van kunst in de openbare leefruimte en overige externe ruimten met een bespreekbare toegankelijkheid en voorstellen doen tot behoud daarvan voor de Bestse gemeenschap, nu en in de toekomst. Wilt u meer zien over dit onderwerp dan verwijs u graag naar onze website, kijk onder de rubriek: Collectie.

Ook is Gerard lid van de Werkgroep Educatie. Regelmatig kan je deze persoon in het dorp zien wanneer hij uitleg geeft aan kinderen bij een of meerdere bijzondere objecten. Dat uitleg geven doet hij met veel passie.

Waar hij ook graag zijn handen laat wapperen is bij het opzetten van tentoonstellingen. Hij heeft ervoor gezorgd dat wij nu vaste wandborden hebben die we kunnen gebruiken bij tentoonstellingen en daardoor minder afhankelijk zijn van anderen. Ook weet hij altijd een goede keuze te maken wat en waar je iets gaat ophangen. Ook zijn contacten met Cultuurspoor zijn zeer welkom.