Jubileumfeest zeer geslaagd

Plaatsingsdatum: Feb 18, 2017 3:28:6 PM

Op dinsdag 14 februari vierde de Bestse heemkundekring “Dye van Best” zijn 50 jarig jubileum.Ruim 150 leden en partners kwamen ’s middags bijeen in de grote zaal van de Prinsenhof. Voorzitter Harrie van Vroenhoven opende de feestelijke bijeenkomst met een terugblik op het ontstaan van de kring, de doorgemaakte groei met zowel het ledental (nu 240 leden) als de vele actieve werkgroepen. Hij riep de aanwezigen op om in de kennissenkring de jeugd enthousiast te maken voor het behoud en beheer van erfgoed.

Het Vleuts koor o.l.v. Ruud van der Heijden zong in Bests dialect vele bekende liedjes uit vervlogen tijden. Een feest van herkenning voor vele leden. Het gebeurt niet dikwijls dat bij een vijftig jaar jubileum van een kring ook drie leden (mede oprichters) hun jubileum vierden. Kees van den Biggelaar, Jan van de Sande en Loek van den Hurk kregen uit handen van de voorzitter een fraaie oorkonde en een beeldje van St. Odulphus, de patroonheilige van Best. Het beeldje was met een 3D printer gemaakt en zo werd een oud symbool verenigd met de nieuwe technologie. Na een optreden van het Vleuts koor beklom de Bestse tonproater Wichard de Benis de ton en kreeg de lachers op zijn hand toen hij de aard van het werk van de diverse werkgroepen (o.a. bidprentjes, begraafplaatsen, krantenknipsels) op de hak nam. De middag werd afgesloten met een uitgebreid buffet.

Om 20.00 uur stond het bestuur weer fris in de rij om de felicitaties in ontvangst te nemen van genodigden. Het college van B&W verraste het bestuur met een bedrag per lid en onderschreef nog eens de belangrijke positie die de kring in Best had ingenomen door zijn actieve en positieve opstelling.Voorzitter Henk Hellegers van Brabants Heem memoreerde dat hij in korte tijd twee keer de heemkunde kring bezocht en toesprak: vorig jaar voor de Brabantse Heemdagen, nu voor het jubileum. Een teken van de vitaliteit van de kring. Hij prees de heemkundekring dat zij er in slaagt om actief te zijn met het brede scala van erfgoed onderwerpen en daarbij de gemeenschap te betrekken. De vitrinekast van de kring werd verrijkt met een schild van Brabants Heem.

Diverse zusterverenigingen en plaatselijke verenigingen brachten hun gelukwensen uit. Het bestuur en de jubileum commissie genoten van de nazit van een geslaagde dag.

2017 blijft in het teken staan van het jubileum. De commissie is bezig met een film over Best vroeger, die in mei meerdere dagen in Biobest vertoond zal worden voor inwoners. Tot december loopt er een fotowedstrijd voor alle inwoners en op de monumentendag is er een fietstocht langs de monumenten in het buitengebied.