Lezing 12 november 2019 over Gitaren fabriek Egmond

Plaatsingsdatum: Oct 27, 2019 6:0:56 PM

De Egmond broers moesten na een ingrijpende reorganisatie plaats maken voor een nieuwe directie als het bedrijf in 1972 in handen komt van een grote internationale handelsonderneming: Tolchin. Er volgde een reeks van ontslagen en de productie liep steeds verder terug. Even leek het erop dat het tij zou keren als halverwege de jaren zeventig de beroemde Amerikaanse producent van kwaliteitsgitaren C.F. Martin een samenwerking aangaat met Egmond. De toenmalige directeur Frank Herbert Martin wilde het Amerikaanse bedrijf sterk uitbreiden en naar de beurs brengen. Onder strenge controle werden een paar jaar zeer fraaie en goed klinkende gitaren gemaakt onder de naam: Vega Guitars, made by Martin in The Netherlands.

Na een langdurige staking in 1977 in de Amerikaanse vestiging werd Frank Herbert Martin vervangen wegens wanbeleid. Bij de dealers in de VS kwamen uiteindelijk ook te veel klachten binnen over de kwaliteit van de Vega gitaren. Daarom werd in 1979 de samenwerking met het Nederlandse Egmond opgezegd. Het gevolg was dat de fabriek in Best zijn deuren moest sluiten.

Na een inleiding wordt een 55 minuten durende film vertoond en is er na de projectie ruimte voor vragen.

Siert van den Berg (1947) studeerde grafische vormgeving aan de AKI in Enschede, met als specialisaties film en fotografie. Lang was hij werkzaam als poppenspeler, reisde met zijn eigen gezelschap langs scholen en theaters in Nederland en België. Daarnaast had hij een eigen theater in Zutphen. Vanaf 2014 woont en werkt hij in 'sHertogenbosch en maakt hij films en schilderijen.

Muziekinstrumentenfabriek Musica was vanaf 1960 gevestigd aan de Randweg in Best. Voor het grote publiek was deze fabriek internationaal bekend door hun Egmond gitaren. Filmmaker Siert van den Berg ging op zoek naar het verhaal achter dit familiebedrijf, dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw uitgroeide tot de grootste producent van gitaren in Europa. Vier gebroeders Egmond startten net na de oorlog hun bedrijf in Eindhoven.

Het daaropvolgende succes werd mede bepaald door de opkomst van de na-oorlogse jongerencultuur en de daarbij behorende muziek waarin de gitaar een grote rol speelde. In 1960 werd een nieuwe moderne fabriek in Best gebouwd waar, aan de lopende band, jaarlijks 200.000 akoestische en elektrische gitaren werden gemaakt. De producten vonden hun weg over de hele wereld, vooral ook in Engeland waar later bekende gitaristen als George Harrison, Brian May en Rory Gallagher op een Egmond gitaar leerden spelen. Maar net als andere westerse merken kende Egmond eind jaren zestig een enorme terugval door de import van goedkope instrumenten uit Azië.