Lezing 13 december 2016 over Multicultuur van de Brabantse winterfeesten

Plaatsingsdatum: Nov 21, 2016 8:54:21 PM

De ‘multicultuur van de Brabantse winterfeesten’ ‘Zwarte Piet en de zwarte koning Caspar’ is de titel van de lezing.

Tijdens deze (actuele) lezing laat Paul Spapens zien dat belangrijke traditionele feesten als St. Maarten, Sinterklaas, Nieuwjaar, Driekoningen en carnaval doorspekt zijn van invloeden uit andere culturen en landen. De lezing met dia’s duurt ruim een uur (zonder pauze).

Paul Spapens schreef deze lezing oorspronkelijk in verband met de traditie van het Driekoningenzingen in Midden-Brabant. Driekoningenzingen is de enige traditie in deze regio die staat op de nationale inventaris van het immaterieel erfgoed. Het is tevens met afstand de oudste traditie die we kennen en die nog steeds wordt gevierd. In de lezing laat Paul Spapens onder meer zien dat culturele uitwisseling zich altijd al heeft voorgedaan. Je ziet dat op heel veel manieren terug in de belangrijkste culturele feesten van de Brabanders. St. Maarten, een feest in opkomst, is genoemd naar een Romeins soldaat die in het vroege Christendom het

goede voorbeeld gaf om materiële welvaart met armen te delen. Het van de Chinezen afgekeken vuurwerk dat in de nieuwjaarsnacht wordt afgestookt is door

dienstplichtige militairen meegebracht uit ‘ons Indië’. De Driekoningen vormen een zeer interessant voorbeeld van multiculturalisatie want Caspar, Melchior en Balthasar waren respectievelijk afkomstig uit Afrika, Azië en Europa. De vernieuwingen en veranderingen die zich als gevolg van demondialisering voltrekken pakken niet altijd even positief uit. Een hoogst actueel voorbeeld daarvan is Zwarte Piet die langzaam maar zeker een Roetpietwordt.

Paul Spapens is gespecialiseerd in onderwerpen als het Driekoningenlezing. Hij is een inmiddels gepensioneerd dagbladjournalist. Als cultuuronderzoeker publiceerde hij meer dan honderd boeken over immaterieel erfgoed en identiteit. De laatste jaren heeft hij zich gespecialiseerd in de volkscultuur die immigranten meebrengen. Dit onderwerp speelt tegenwoordig nadrukkelijk een grote rol in de samenleving.