Lezing 8 februari 2022

Op dinsdag 8 februari om 14.00 uur organiseert Erfgoedvereniging Dye van Best en IVN Best in de grote zaal van de Prinsenhof een lezing over De natuur als vijand en partner door Jan Luiten van Zanden.

De lezing gaat over de relatie tussen mens en natuur door de eeuwen heen. Over de veranderingen in de Nederlandse natuur in de afgelopen 10.000 jaar, en in de manier waarop de mens met de natuur is omgegaan. Het gaat ook over de recente periode, en de specifieke problemen die Nederland op dit punt heeft, o.a. de gevolgen van de zeer intensieve Nederlandse landbouw. De lezing is mede gebaseerd op het boek "de ontwikkeling van de natuur".


In 1981 studeerde Jan Luiten Van Zanden cum laude af in de economie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde in 1985 aan Landbouwhogeschool in Wageningen op het proefschrift De economische ontwikkeling van de Nederlandse landbouw in de negentiende eeuw, 1800-1914.

Na zijn promotie werkte hij twee jaar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Van 1987 tot en met 1993 was hij hoogleraar economische en sociale geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In 1992 werd hij benoemd tot hoogleraar in de geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en sinds 2009 is hij aldaar faculteitshoogleraar economische en sociale geschiedenis. Daarnaast is hij in 2010 (voor een periode van vijf jaar) tot honorair hoogleraar benoemd aan de Rijksuniversiteit Groningen op de Maddison-leerstoel. Van 2011 tot en met 2013 was hij honorair hoogleraar aan de Universiteit Stellenbosch.

Hij hield zich met name bezig met de economische geschiedenis van Nederland in de negentiende en twintigste eeuw, maar ook met de economische geschiedenis van Indonesië, met de geschiedenis van de Rabobank en die van Royal Dutch Shell. In 2003 ontving hij de Spinozapremie. Van 2009 tot 2012 was hij president van de International Economic History Association.

NB. De lezing is om 14.00 u, i.p.v. 20.00 uur

De toegang is gratis. Er wordt gecontroleerd op de corona QR-code of -test. Bij verplaatsing graag een mondkapje dragen. Omdat er een maximum aantal toehoorders is toegestaan gelieve u voor 5 februari aan te melden bij het secretariaat, e-mail:: secretariaatdvb@gmail.com