Lezing 10 januari 2023

Lets dance

Oude dansen in een nieuw jasje of nieuwe dansen in een oud jasje.

Dit is het thema van de presentatie die Jos Selsig op 10 januari 2023 geeft. Geen wetenschappelijk onderbouwde lezing maar een luchtige wandeling door zowel de variété- en filmcoulissen alsmede langs de wereldberoemde danszalen van de 20 eeuw.

Waren de dansscènes van Fred Astaire, de bewegingen van Elvis Presley of de choreografie en moves in de clips van Michael Jackson wel zo origineel ? Aan de hand van korte filmfragmenten wordt antwoord gegeven op deze vragen en krijgt u de ontwikkelingen op het gebied van het populaire dansen over de periode 1900 tot 2000 te zien.

Oud of nieuw, dat was de vraag die Jos zich stelde toen hij zo'n twaalf jaar geleden met zijn echtgenote weer naar dansles ging. Nu niet om zich opnieuw in de Foxtrot, Wals of Tango te bekwamen. Nee, dit keer ging het om heel andere dansen, zoals Charleston, Lindyhop of Boogie Woogie. Dansen die in de jaren 20 tot 50 van de vorige eeuw razend populair waren. Op het oog totaal verschillend, maar in de kern met veel overeenkomsten. Iets wat zijn nieuwsgierigheid voedde. Gaandeweg heeft hij zich verdiept in het ontstaan en de ontwikkeling van deze en andere populaire dansen. Het werd een tocht met onverwachte wendingen. De leukste en meest interessante daarvan heeft Jos opgenomen in deze presentatie.

Het is een reis door de tijd met veel herkenbare aspecten. Kortom, Oude dansen in een nieuw jasje of nieuwe dansen in een oud jasje is beslist niet alleen voor dansliefhebbers interessant.