Lezing dinsdag 11 april 2017 over de Brabantse ijzeren eeuw

Plaatsingsdatum: Apr 06, 2017 5:50:20 PM

In deze lezing staat de ontwikkeling van de Brabantse negentiende eeuw centraal. Aandacht wordt besteed aan de technologische en sociale vooruitgang. Met betrekking tot het koningshuis krijgen zowel Koning Lodewijk Napoleon als de “Brabantse koning” Willem II een plaats in de lezing. Tijdens deze eeuw veranderde Noord-Brabant langzaam van een agrarische naar een industriële samenleving. Er was sprake van bevolkingsgroei en verbetering in de gezondheidszorg. Door ontginningen, bosbouw en de boomkwekerijen veranderde Noord-Brabant ingrijpend.

Tijdens de lezing wordt ook aandacht besteed aan de verbetering van de infrastructuur, zoals de aanleg van wegen, kanalen, en de spoorwegen. Met betrekking tot de werkgelegenheid veranderde de aanvankelijke ambachtelijke huisnijverheid naar industriële productie. Voorbeelden zijn de schoen- en leerindustrie, sigarenmakerijen, wolindustrie, steenfabrieken en de zout en suikerwinning. Tijdens zijn lezing gaat Hans van den Eeden ook nader in op de diversiteit van de ontwikkeling van west-, midden- en oost-Brabant. Een speciaal accent tijdens deze lezing krijgen de arbeidsomstandigheden van de werklieden en de opkomst van de sociale beweging. Ook de invloed van de kerk komt aan de orde.

Hans van den Eeden is onderzoeksjournalist en heeft verschillende boeken over cultuur-historie op zijn naam staan. Ook was hij betrokken bij het televisieprogramma De ijzeren eeuw dat in 2015 door de NPO is uitgezonden. De lezing wordt ondersteund met spraakmakende anekdotes en fraai beeldmateriaal.