Zeer geslaagde Brabantse Heemdagen

Plaatsingsdatum: Nov 21, 2016 8:55:26 PM

Met een gevarieerd programma heeft de Heemkundekring Dye van Best op 4 en 5 augustus 2016 ruim 80 heemkundigen uit Brabant kennis laten maken met het erfgoed en de schoonheid van Best en zijn buitengebied.

Onder het motto: “Brabant op zijn BEST” zijn in 2 dagen de meest karakteristieke plaatsen van Best te voet en op de fiets bezocht. Mede dankzij de kennis en inzet van de bestuursleden, vrijwilligers en gidsen (veelal eigenaars of bewoners van erfgoed) en de medewerking van de Gemeente Best hebben vele Brabanders kunnen ervaren dat Best niet alleen een plaats is aan snelwegen, kanalen en spoorlijnen, maar wel degelijk een de moeite waard is voor een individueel bezoek.

Na ontvangst op het Gemeentehuis door het gemeentebestuur en het Gilde St. Odulphus volgde de officiële opening door het bestuur van de Stichting Brabants Heem.

Voor velen was het unieke verhaal van het ontstaan van de Odulphus kerk, de verbondenheid met de gemeente en de inrichting van het centrum de Odulpus een eye-opener. Ook de verzameling van het museum de Bevrijdende Vleugels maakte indruk.. De 1e dag werd afgesloten met een diner in het Boshuys, begeleid door muziek van Ruud van der Heijden.

Op 5 augustus zijn in groepen van 20 personen per fiets, via verschillende routes, bezoeken gebracht aan de St. Annakapel, het Batadorp, de Aarlese Hoeve, de Burghoeve en de Tiendschuur, waar tijdens de lezing over het Groene Woud de lunch werd gebruikt. Onderweg was de horizon in het landschap nog niet overal verdwenen achter het mais (door het weer van de afgelopen tijd had de mais nog niet de maximale hoogte). Met de zon erbij gaf dit vele fraaie vergezichten die de schoonheid van het landschap, waar we als Bestenaren onderdeel van zijn, accentueerden. Op het terras en in het klompenmuseum bij de Vleutse hoeve werd het klompenmakers ambacht uitgebeeld. De dag eindigde met een quiz over Best. Tijdens het buffet in de Prinsenhof werd menig lied van de zanggroep Vleuts Volk enthousiast meegezongen.

Twee dagen Best Promotion lokte vele enthousiaste reacties uit en beloftes om privé nog eens terug te komen.